JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt material lovar billigare EMC- hallar

Samma dämpning som ferritplattor men bara halva vikten och en tredjedel av priset. Det lovar ett nytt dämpmaterial från den tyska firman EMC Testhaus Schwerte.


- Det brinner inte, har bara halva vikten jämfört med ferritplattor och dessutom är det cirka 30 procent billigare, säger Peter Hoffman från tyska EMC Testhaus Schwerte. Han är mannen bakom det nya dämpmaterialet som presenterades på mässan Elektronik/EP-99.

Till vardags sysslar Peter Hoffman med EMC-tester, en profession han kombinerar med att utveckla nya material som absorberar rf-strålning.

- Den här varianten har jag hållit på med i två år och den blev klar för en månad sedan.

De första mätresultaten, på frekvenser från 30 MHz upp till 1 GHz, är fullt i klass med vad ferriter ger.

- Jag får ytterligare mätvärden ner till 100 kHz och över 1 GHz inom några veckor, säger han.

En tillämpning han redan hunnit prova var en snabb dator där olika kort störde varandra. Genom att lägga in en skiva med dämpmaterial under CPU-kortet minskade han störningarna med cirka 10 dB - tillräckligt för att datorn skulle börja fungera utan problem.

Materialet har tre komponenter som kan blandas i olika proportioner beroende på vilka egenskaper man vill få fram. Det är en komponent som absorberar de lägre frekvenserna genom virvelströmmar, en komponent för mellanområdet där rf- strålningen absorberas av rf-resistansen, och i det översta frekvensområdet tar kapacitansen över jobbet som absorbent.

Materialet, som kallas EMC-Pad M2000R finns i två standardstorlekar: 30 x 30 cm och 50 x 30 cm. Tjockleken ligger på 15, 25 eller 35 mm. Men materialet går också att gjuta till önskad form.

Vikten är 17 kg per kvadratmeter för en tjocklek på 15 mm och priset ligger runt 1 000 D-mark per kvadratmeter.

Per Henricsson

Svensk representant är Ingf:a Gunnar Pettersson.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)