JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskningsutredning "hade inte tid med IT"

Mer resurser till teknik och naturvetenskap, mindre till samhällsvetenskap. Det förslår den statliga utredningen Forskningspolitik. Området IT har man dock inte haft tid att ta ställning till.


I den statliga utredningen Forskningspolitik konstateras att teknik och naturvetenskap är framtidens forskningsområden, och att samhället bör omfördela resurser från samhällskunskap och humaniora för att istället satsa på teknik.

Man konstaterar också att IT kommer att påverka alla forskningsområden.

Men själva IT-forskningen har man inte haft tid att titta på.

- IT kommer att ha en stor roll och betydelse i framtida forskning. Men hur stor vågar nog ingen sia om, kommenterade Stig Hagström, universitetskansler och ordförande i utredningen Forskningspolitik, till Dagens IT.



Koncentrera resurserna


Vidare föreslår utredningen att forskningsresurserna ska koncentreras. Att exempelvis forska i ekonomi på 23 orter i landet anses inte rimligt. Utredningen föreslå också att de läroanstalterna ska ha äganderätten till de patent som forskats fram på olika högskolor och universitet - inte individen som idag.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)