JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Givare får standardiserat gränssnitt

Plugga in sensorn i nätverket och den talar för dig vad den är, oberoende av vilken fältbuss du använder.

Den visionen ser ut att bli verklighet med den kommande IEEE-standarden 1451.



På konferensen ISA Expo 98 i Huston, Texas, i slutet av oktober demonstrerade 13 företag resultatet av tre års ansträngningar att få fram en bussoberoende standard för givare och ställdon. Med IEEE 1451, som den kommande standarden heter, får komponenterna ett standardiserat digitalt gränssnitt vilket gör det möjligt att hämta information som till exempel mätdata, ID-nummer, tillverkare eller kalibreringskonstanter oberoende av vilken fältbuss eller nätverk som den är ansluten till.

Idag har majoriteten av alla givare och ställdon en analog utsignal men övergången till nätverksanslutna enheter med digital utdata går fort. Med IEEE 1451 blir det enklare att bygga system eftersom programvaran blir oberoende av nätverk. Det ska också bli möjligt att byta ut en sensor mot en ny med bättre prestanda eller lägre pris utan att ändra programvaran.



Standard på omröstning


Den andra av de fyra delstandarderna i IEEE 1451 är redan antagen. Den omfattar hårdvarugränssnittet. Standarden för programvarugränssnittet (.1) ska gå ut på omröstning inom de närmaste veckorna. Del tre och fyra ligger längre fram i tiden och täcker bland annat direkt kommunikation mellan sensorer och i multidroptilllämpningar.

Intresset i Europa för IEEE 1451 har hittills varit ganska svalt, kanske för att det är ett amerikanskt initiativ uppbackat av den federala myndigheten NIST, National Institute of Standards and Technology.

Per Henricsson

129.6.36.211/Home/ P1451/ieee.htm

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)