JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lyckat tyskt försök med Internet via kabel-tv

Telekommunikationsbolaget Otelo, som ansvarat för det storskaliga testet Infocity i Düsseldorf och Ruhrområdet, är stolt och smått euforiskt: "20 miljoner kabel-tv-hushåll kan göras till ett interaktivt höghastighetsnät som söker sin like i världen", heter det i summeringen.


De 10 procent som intervjuades av de 10 000 deltagarna förklarade sig efter två försöksår klart positiva. Vilket inte är att undra på. De nådde lätt hastigheter på 2 Mbit/s. Tekniken visade sig stabil.

Ett antal bypass-lösningar - satellit med tvåvägskommunikation, dataöverföring via markvåg, extra kablar - sörjde för obehindrat dataflöde vid flaskhalsar.

Infocity var upplagt som bredbandsförsök med allehanda multimediatjänster. Men användningen och intresset gällde i allra första hand Internet. Närmare bestämt snabb surfning till fast pris, utan taxameter som tickar med surftid eller datamängd.

Vad hindrar då fortsatt utbyggnad? Åtskilligt. Det privata Otelo är en av huvudaktörerna i kriget om telekunderna och fullt upptagen med det.



Tekniken hindrar


Vidare begränsar tekniken hos slutanvändaren. Man kan använda persondator, fast särskilt elegant är att köra med den tv-apparat som redan hänger i kabelnätet. Men då blir det begränsningar av möjligheterna i den högre surfskolan. Nokias d- box, som ingick i testet, måste efterhandsutrustas för nya Java-applikationer. Och den till tv förklädda persondator som tillverkas av tyska Loewe kostar 20 000 kronor.

Ett smått ideologiskt hinder är den konkurrerande tekniken ADSL, hög digitalkapacitet via det befintliga telenätet. Sist men inte minst räknar tyska Telekom, som sitter på en tredjedel av det tyska kabelnätet, med att förr eller senare privatiseras. Det ökar inte dess intresse för investeringar på nya tjänster via tv-kabel.

Istället tar Tysklands tredje största privata kabel-tv-bolag TSS över denna stafettpinne. Tillsammans med systemleverantören Nortel bygger man nu ett system för att erbjuda privatpersoner i centrala Berlin digital telefoni till lågt pris. Och i ett kommande utbyggnadssteg ska det också bli snabbt Internet via TSS-kablarna.

Lars-Gunnar Larsson

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)