JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons mobila telefoner fyller tio år

Det har gått tio år och ett antal kilo sedan den första mobiltelefonen av märket Ericsson släpptes på marknaden. Och förutom en modell har de alla fått kvinnonamn i den interna kulturen.

Känner du Olivia, Curt, Sandra, Jane och Emma? Inte?. Nå, du känner säkert till dem för de heter så de olika modellerna av Ericssons mobiltelefoner.

Idag är Ericssons flaggskepp den pyttelilla GF 788, det vill säga Emma. Men för tio år sedan var det Curt, den första Hotline-telefonen som nästan gick att stoppa i fickan, som var den hetaste mobiltelefonen från Ericsson.

I år är det alltså tio år sedan Ericsson började tillverka telefoner under Ericssonnamnet. För att fira det har man låtit författarna John Meurling och Richard Jeans skriva en bok med namnet "Den fula ankungen". Boken beskriver Ericssons väg in på den mobiltelefonimarknad som visade sig vara en veritabel guldgruva för företaget.



Nödvändigt ont


Men boken berättar också hur knepigt det var för mobiltelefondelen av Ericsson att accepteras inom organisationen. 1987 blev mobiltelefondelen ett eget affärsområde men fortfarande var motståndet inom Ericsson påtagligt. Eftersom företaget var ett systemföretag fanns det många som såg mobiltelefonen som ett nödvändigt ont.

I den fula ankungen skriver Meurling och Jeans också om alla de problem som uppstått under tiden Ericsson sålt mobiltelefoner.

Där finns historier om smältande mobiltelefoner i Saudiarabien och berättelser om konstruktionsfel. Dessutom hade Ericsson problem med att leverera, produktionen gick för långsamt och det gav konkurrenterna ett försprång. Dessutom fick Ericsson brottas med det interna motståndet från bland annat mobilradiopersonalen där framtiden för mobiltelefoni ansågs tveksam.

Idag är Ericsson en av de riktigt stora på ett antal viktiga marknader. Men det var till exempel först i slutet av förra året som Ericssons engagemang i en forskningsanläggning visade svarta siffror. Trots att marknaden snurrar så snabbt krävs det uppenbarligen en ängels tålamod och en stor kassakista att ösa ur för att lyckas inom mobiltelefoni. Björn Segerblad



Stort hopp om framtiden


I en ny inofficell rapport från Ericsson framgår det att företaget tror på ett kraftigt lyft för mobiltelefonmarknaden.

Det skriver tidningen Dagens Industri som också rapporterar att Ericsson räknar med att marknaden för mobiltelefoner ska uppgå till 350 miljoner enheter om fem år. Det är 60 miljoner fler enheter än de flesta analytiker trott hittllls. Men många av dem följer Ericssons interna prognoser för hur marknaden förändras.

BcS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)