JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telekom driver kondensatormarknaden

Det är till stor del den snabbväxande mobiltelefonmarkanden som ligger bakom tillväxten för diskreta kondensatorer.

Det skriver Frost & Sullivan i rapporten "World Discrete Capacitor Markets".



Försäljningen av diskreta kondensatorer var värd 11,20 miljarder dollar förra året och den kommer i det närmaste att dubbleras till 20,59 miljarder dollar år 2006. Mycket av tillväxten är kopplad till boomen inom mobiltelefonin, enligt Frost & Sullivan. Den oväntat höga efterfrågan på vissa typer av komponenter leder också till problem. Så är till exempel efterfrågan större än tillgången på tantalkondensatorer på grund av att råmaterialet, tantaloxid, som används som elektrolyt vid tillverkningen inte finns i tillräcklig mängd. Bristen driver i sin tur upp priserna på komponenterna.

Även om marknaden växer ställs nya krav på tillverkarna. För att vara fortsatt framgångsrik krävs det att de breddar sitt utbud. Det kan vara andra passiva komponenter som motstånd och spolar eller halvledarkretsar.

- Orsaken är att kunderna hela tiden vill minska antalet leverantörer och den som har det bredaste utbudet har störst chans, säger Keith Robinson som skrivit rapporten.

Det här leder till en omstöpning av branschen där större företag köper upp mindre för att bredda sitt utbud. Ett alternativ är att utveckla nya produkter och på så sätt bli attraktivare.

Per Henricsson

www.frost.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)