JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart är fingret ditt lösen ord
Bärbara datorer, tangentbord och annan kringutrustning för datorer utnyttjar redan idag inbyggda fingersensorer för nätverkssäkerhet och skydd mot stöld.

Ännu handlar det visserligen om små kvantiteter. Men nu är tekniken mogen för de riktigt stora volymerna.



Fingeravtrycksidentifiering har redan tagit steget från science fiction till vardagsmat. Datorer utrustade med fingersensorer, vilka lovar smidig och säker inloggning, utan lösenord, är inte längre sällsynta. På årets CeBit-mässa visades datorer och tangentbord med inbyggda fingersensorer från bland annat Cherry, NEC, Fujitsu, O'Key och Compaq. Dessutom har lösningar för smarta kort och passersystem, baserade på fingerigenkänning, börjat dyka upp.

I takt med att fingersensorer får en allt bredare acceptans, hoppas tekniken också på att få in en fot i mångmiljonmarknaden för mobila terminaler.

- Behovet av ökad säkerhet vid känsliga transaktioner över Internet har ökat dramatiskt. Som följd av detta förväntas marknaden för fingeravtrycksidentifiering stiga till 50 miljoner dollar inom tre år, säger Naeem Zafar marknadschef på Veridicom som säljer en kompakt kiselbaserad fingersensor, förutom analysprogram för olika fingeravtryckstilllämpningar.

Identifiering baserad på fingeravtryck har visserligen funnits i ett antal år, men det är först nu sensorerna är tillräckligt kompakta och billiga för att få spridning på konsumentmarknaden, menar Naeem Zafar. En uppsjö av systemintegrerare arbetar därför intensivt med att ta fram olika systemlösningar kring tekniken.

Säker inloggning på lokala nätverk, stöldskydd för bärbara datorer, Internetsäkerhet och elektronisk handel är några tillämpningar som driver fram fingersensorer på marknaden.

- Själva fingersensorn finns nu i produktion hos flera tillverkare. Det som är unikt är hur man utnyttjar algoritmerna för att nå olika systemlösningar, säger Mårten Öbrink, tekniskchef på Precise Biometrics i Lund.



Algoritmen måste krympas


Precise, som idag köper sina sensorer från Veridicom, samarbetar till exempel med svenska ID2 för att få in sina fingeravtryckslösningar i säkra system för e- handel och så småningom i bankomater.

Andra företag har byggt in fingersensorer i allt från tangentbord och PCMCIA- kort till fristående inloggningsdosor och pekdon med USB-gränssnitt.

Här är nätsäkerhet och den mänskliga begränsningen att komma ihåg lösenord, starka drivkrafter. Marknaden ligger dock i sin uppstartsfas och de flesta lösningar som finns säljs fortfarande för pilotstudier. Både Veridicom och Infineon, har hittills sålt ett par tiotusentals sensorer var.

Gemensamt för alla lösningar som är inriktade på marknaden för datorperiferier är att verifieringen av fingeravtrycket sker i själva datorn. Att algoritmerna körs direkt i datorn, innebär att de kan utnyttja de stora resurser som erbjuds av till exempel Pentium III processorer eller liknande. Detta ger begränsad säkerhet eftersom koden från fingeravtrycket måste överföras till datorn.

- Vill man integrera en fingersensor i en mobiltelefon måste man krympa algoritmen så att den kan köras på telefonens befintliga digitala signalprocessor eller styrkrets, säger Sven Gustafsson på Göteborgsföretaget Fingerprint Cards.



Trådlös identifiering


Fingerprint Cards har tagit fram en speciell 8-bitars bildbehandlingsprocessor där en del av algoritmen körs i programvara, och de tidskritiska delarna i hårvara. Företaget äger nämligen Löfbergspatent som ger ensamrätt till en lösning där hela identifieringsprocessen sker i en enda enhet. Dessutom sägs företagets algoritm vara tusen gånger mindre än de algoritmer som körs på persondatorer. På CeBit visade Fingerprint Cards sin tvåkretslösning i ett trådlöst fingeridentifieringssystem som kan användas till att logga in på datorn eller öppna bildörren beröringsfritt.

Även företag som Motorola och Precise Biometrics arbetar med att utveckla skräddarsydda asicar för att köra algoritmen vid sidan om sensorn. Motivationen att använda fingersensorer i telefoner är idag inte så stor - tekniken skyddar i princip bara mot förbjuden användning. I framtiden förväntas dock handdatorer eller mobiltelefoner vara en huvudplattform för elektronisk handel, vilket öppnar stora möjligheter för fingersensorer.

Ett fåtal företag har redan visat prototyptelefoner med fingersensorer. Den senaste GSM-telefonen från franska Sagem, har en fingersensor från ST Microelectronics.



Matchning sker på korte
t

En del tror att utvecklingen inom elektronisk handel kommer även att sätta fart på marknaden för smarta kort. Fingeravtrycksigenkänning krävs då för att säkerställa vem som faktiskt använder det smarta kortet. Just nu pågår en kapplöpning inom fingeravtryckslösningar för smarta kort. På CeBit-mässan hade Fingerprint Cards med sig en prototyp på en smartkortläsare för fysisk åtkomst. Prototypen har tagits fram i samarbete med smartkortsleverantören Strålfors från Ljungby som nu skall utvärdera lösningen.

- Fingermönstrets signatur lagras i chipset på det smarta kortet och verifieringen sker i kortläsaren, säger Lennart Carlsson vd på Fingerprint Cards.

Precise Biometrics flaggskepp är en integrerad smartkort- och fingeravtrycksläsare, kallad 100SC, som numera distribueras av smartkortsjätten Gemplus. På mässan visade företaget en ny version med stöd för Windows 2000 och USB, samt ett tangentbord med 100SC integrerad. Tangentbordet är tillverkat av Taiwanesiska Tai-Hao.

En uppstickare på denna front var dock Veridicom. Företaget kom till CeBit, med vad som sägs vara världens första smartkortslösning där matchningen av fingeravtrycket sker direkt på det smarta kortets inbyggda processor.

- Vår jämförelsealgoritm, som normalt kräver en 100 Mips 32-bitars processor, kan nu köras på smart kortets enkla 8-bitare. Detta ger ökad säkerhet eftersom signaturen aldrig behöver lämna kortet, säger Naeem Zafar.

Det återstår dock många tekniska problem innan själva fingersensorn kan integreras på kortet, menar han. Veridicom har också skrivit ett samarbetsavtal med franska Gemplus.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)