JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linjesensorer krymper kiselytan

För att minska kiselytan och därmed priset på kapacitanssensorer, utvecklar nu Fingerprint Cards en linjesensor där man drar fingret över kiselytan.


- Vår kommande linjesensor är endast 2 mm x 10 mm stor. Den är billigare och lättare att skydda mot ESD, jämfört med större sensorer, säger Sven Gustafsson.

En linjesensor som istället mäter temperaturskillnader mellan fingrets åsar och dalar, finns redan i produktion från franska Thomson-CSF, som nyligen blev uppköpt av Atmel.

- Chipset tillverkas i en CMOS-process med ett extra bioelektriskt lager, som ökar tillverkningskostnaden med runt tio procent, säger Jean-Francois Mainguet från Thomson-CSF.

Enligt företaget kommer sensorn att tillverkas i volymer på 100 000 i år, och målet är att styckpriset skall sjunka till tio dollar, när volymerna kommer upp i en miljon. Trots att tekniken lovar kompakta och billiga sensorer, upplevs det som krångligt att behöva svepa fingret i en visst hastighet över sensorytan. Förmodligen dröjer genombrottet för svepsensorer tills fingerigenkänning är välaccepterad på marknaden.

- Såväl yt- som linjesensorer behövs. Valet beror på i vilken apparat och tillämpning de skall användas, säger Sven Gustafsson.

SK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)