JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volymproduktion på 300 mm om två år

Övergången till 300 mm-skivor i halvledarindustrin har blivit fördröjd fyra år. Genombrottet ser nu ut att bli år 2002.


- Förseningen är en kombination av de senaste årens slimmade investeringsbudgetar och att krympta geometrier har lett till ökad kapacitet i befintliga anläggningar, säger Bill McClean.

- Men nu ligger tillverkarnas fokus på att bygga nya fabriker för att öka kapaciteten.

Det var under slutet av förra året som proppen lossade och en mängd företag annonserade planer på att bygga nya fabriker.

Drivkraften är lägre tillverkningskostnader. Prognoserna talar om en prisreducering med 25 till 30 procent per kvadratcentimeter kiselyta. Samtidigt leder den större ytan till mindre spill. Sammantaget ger det en reducering av priset per krets med 27 till 39 procent.

- Intel presenterade uppgifter på halvledarkonferensen ISSCC som tydligt visade att produktionskostnaden sjunker vid en övergång till 300 mm, säger Bill McClean.

Siemens och Motorola har länge varit pionjärer på området. Företagen drog igång sitt gemensamma 300 mm-projekt i tyska Dresden redan i januari 1998.

Prototypkretsar såg dagens ljus förra året men volymproduktionen förväntas inte komma igång förrän i slutet av nästa år eller i början av 2002.



Helomvändning


När vändningen på halvledarmarknaden blev tydlig förra året hakade resten av branschen på och fabriksplanerna började dugga tätt.

Så ska till exempel Texas Instruments fylla sin DMOS 6-fabrik i Texas med 300 mm-utrustning. Produktionen ska starta under andra halvåret 2001.

Hitachi och UMC ska gemensamt bygga en fabrik i Japan. De första skivorna ska processas i början av nästa år och fabriken ska vara redo för volymproduktion i slutet av nästa år.

TSMC och Vanguard bygger också en gemensam fabrik med planerad produktionsstart 2002.

Intel utvecklar en 300 mm-process i Hillsboro, Oregon, men ska sedan köra volymproduktion i Chandler, Arizona, med start 2002.

Både Hyundai och Samsung ska köra igång 2002. NEC har fördröjt sina planer från 2001 till 2002 och företaget överväger också att lägga fabriken i Roseville, Kalifornien och inte som ursprungligen planerat i Japan.

Slutligen ska ST Microelectronics dra igång arbetet med en 300 mm-lina i franska Crolles under året.

Lagom till att alla 300 mm-fabriker står klara är det dags för nästa avmattning i halvledartillverkarnas konjunkturcykel. De nya fabrikerna kommer att leda till överkapacitet och sjunkande priser, åtminstone om man ska tro Bill McClean.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)