JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt fler halvledarkretsar tillverkas i foundries

Kontraktstillverkare av halvledarkretsar går mot en ljus framtid. Deras tillväxt är redan mycket stark.

Ändå har inte de traditionella halvledartillverkarna börjat lägga ut sin produktion i någon väsentlig utsträckning ännu.



- Om fyra till fem år kommer var tredje halvledarkrets att vara tillverkad i ett foundry.

Den djärva prognosen kommer från Bill McClean som följt halvledarmarknaden sedan 1980. Han är dessutom grundare av och huvudanalytiker på amerikanska IC Insights.

Redan idag står kontraktstillverkare av halvledarkretsar, så kallad foundries, för 13 procent av produktionen av integrerade CMOS-kretsar.

Även om Bill McCleans prognos inte slår in så växer kontraktstillverkarna mycket snabbare än resten av halvledarbranschen. Under fjolåret ökade de med 59 procent medan marknaden totalt sett inte växte mer än 19 procent.



Investering ger andelar


Förklaringen till diskrepansen är enkel, kontraktstillverkarna investerar helt enkelt enorma summor i ny produktionskapacitet. På fjolårets topplista över de halvledarföretag som investerat mest ligger taiwanesiska TSMC och UMC på tredje respektive fjärde plats.

Om antalet processade kiselskivor är stort, är värdet av de producerade kretsarna inte lika imponerande. Kontraktstillverkarna svarade i fjol för 6 procent eller 7,7 miljarder dollar av den totala halvledarproduktionen på 129,5 miljarder dollar. År 2004 förväntas andelen ha vuxit till 13,2 procent, eller 34,5 miljarder.

- Egentligen borde försäljningsvärdet ligga på närmare 70 miljarder dollar, säger Bill McClean.

Mellanskillnaden hamnar dock i fickorna på de företag som anlitar kontraktstillverkarna.

Störst av de fabrikslösa kunderna är amerikanska Qualcomm. Två och trea är konkurrenterna Xilinx och Altera, som specialiserat sig på programmerbar logik.

- Under tredje kvartalet förra året kom 66 procent av TSMCs omsättning från fabrikslösa kunder, vilket är fem procent mindre än under 1998. Samtidigt ökade företagets omsättningen från traditionella halvledartillverkare med fyra procent till 31 procent under samma period.

Motorola är den av de större halvledartillverkarna som flitigast anlitar foundries. Företagets tidigare vd Hector Ruiz, som nyligen lämnade Motorola för AMD, hade som vision att hälften av halvledarkretsarna skulle tillverkas av externa foundries inom två till tre år. Och på längre sikt var han öppen för att lägga ut ännu mer. Redan i år ska 30 procent komma utifrån.

- Fransk-italienska ST Microelectronics är mer typiskt. Företaget kapar toppar med extern produktionskapacitet och har som målsättning att inte lägga ut mer än 10 till 15 procent av produktionen, säger Bill McClean.

Japanska NEC lägger i första hand ut äldre produkter, med en kanallängd över 0,5 μm på foundries. På så sätt kan företaget stänga äldre och olönsamma fabriker.

Men både TSMC och UMC ligger i frontlinjen vad gäller processteknik. Bägge företagen körde igång 0,18 μm-processer bara några månader efter Intel. Kontraktstillverkarna har dock inte riktigt lyckats övertyga de större halvledarföretagen om det vettiga i att lägga ut produktionen av state-of-the- art processer.

- Närmast har UMC kommit. Företaget ska bygga en gemensam fabrik med Hitachi för 300 mm-skivor i Japan.

Ericsson Microelectronics, som är en mygga i sammanhanget med en omsättning på 2,5 miljarder kronor förra året, har tryggat sin leveransförmåga av rf-kretsar genom att sluta ett samarbetsavtal med Chartered. Alternativet hade varit att bygga ut den egna kapaciteten i Kista för att kunna klara volymleveranser av kretsar till mobiltelefoni och Bluetooth.



Renodling är ledstjärnan


Av den totala foundrymarknaden som uppgick till 7,7 miljarder dollar förra året svarade de renodlade kontraktstillverkarna för 75 procent. Resterande andel kommer från traditionella halvledartillverkare som IBM och Samsung.

Av de renodlade kontraktstillverkarna finns en förkrossande andel i Taiwan.

- Landet saknar naturtillgångar och man satsar mycket målmedvetet på att bygga upp foundryverksamhet, säger Bill McClean.

TSMC är störst med 40 procent och UMC tvåa med 31 procent av den rena foundrymarknaden.

På tredjeplats kommer Singaporebaserade Chartered med 12 procent. Övriga har en marknadsandel på 5 procent eller mindre.

Men även "vanliga" halvledartillverkare erbjuder kapacitet. Störst är IBM och Samsung. Den kapacitet de erbjuder har dock en tendens att krympa i goda tider och svälla i lågkonjunktur.

- IBM har som policy att enbart ta stora kunder med volymer över 100 miljoner dollar eller små intressanta kunder som Transmeta med den energisnåla Crusoeprocessorn.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)