JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljöförsäkring ska säkra återvinning av elektronik
- Vi erbjuder en återvinningsförsäkring för elektronikprodukter, och det är vi är ensamma i världen om att göra, säger Rebecka Nordenman som är projektledare på Länsförsäkringar Miljö.


Det hela går ut på att elektronikföretaget, exempelvis en datortillverkare, betalar en premie till försäkringsbolaget. I gengäld får företaget en klisterlapp att sätta på datorn som ett bevis på att produkten är miljöförsäkrad. När kunden sedan köper datorn är premien inkluderad i priset.

- Runt 120 kronor rör det sig om för just en dator, men priset varierar beroende på hur miljövänlig produkten är. Innehåller den exempelvis kvicksilver blir premien naturligtvis högre, säger Rebecka Nordenman.

Konsumenten bestämmer själv när det är dags att återvinna datorn. När tiden är inne tar återvinnaren emot den och fakturerar försäkringsbolaget som betalar kostnaden.

Länsförsäkringar Miljö har funnits i ett år nu. Den första kunden var IBM som tecknade en försäkring efter att ha fått miljökrav från en stor kund - Volvo. Därefter har även Siemens miljöförsäkrat en mobiltelefon. Nu pågår förhandlingar med en kylskåpsleverantör och en biltillverkare har nyligen fått en offert.

- Vi försäkrar olika typer av produkter, som datorer, mobiltelefoner och kylskåp. Därför kan vi sprida risken, säger Rebecka Nordenman.

Hon tror att efterfrågan för återvinningsförsäkringar kommer att öka. Men orsaken är inte den strängare lagstiftningen utan det främsta skälet är att konsumenterna blir allt mer miljömedvetna.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)