JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lockar med vd-fritt

Att dokumentera är trist och att ha en vd vore onödigt. På konsultfirman Svep i Lund görs inget bara för prestigens skull.


Kreativitet och prestigelöshet. Det är ledstjärnorna för Svenska elektronikprodukter, Svep, som främst lever på att konstruera hårdvara- och programvara på uppdrag. Inställningen är att om man är konstruktör så ska man få vara det också, utan att behöva sköta en massa pappersarbete.

Företaget har hittills varit nästan okänt utanför kundleden, men det tycks inte bekymra Anders Alvin, en av de fyra som äger och leder företaget sedan runt tjugo år. Han flinar lite lätt åt den glamorösa image som konkurrentjättar som Enator, Frontec och Sigma målat upp kring sig själva.

- Det viktiga är ju att grejerna man gör kommer fram snabbt och fungerar, säger han.

På Svep är det istället prestigelösheten som vårdas, och i dagens hårda dragkamp om konstruktörerna så tycks den ha blivit något av ett trumfkort.

- Vi har ingen personalomsättning, säger Anders Alvin stolt.

De som börjat jobba på Svep har blivit kvar. Företaget har under senaste åren vuxit från dryga tiotalet till 30 anställda, och ytterligare tillväxt sker i den takt företaget lyckas värva konstruktörer.



Ledning nödvändigt ont


Någon vd finns inte. Ledningsgruppen består av de fyra delägarna som alla är hängivna konstruktörer, samt en affärskunnig styrelseordförande. Någon tvekan om att det är ledningsgruppen som bestämmer finns dock inte. En av delägarna, Lars Gustavsson, har på sin lott att sköta beläggningsfrågor - att matcha ihop kunduppdragen med lediga konstruktörer.

- Det är väl oundvikligt att någon ska göra det jobbet, säger Lars Gustavsson om sina administrativa sysslor.

- Men det är roligare att göra grejer själv, naturligtvis.

En av dem som lockats av den avslappnade arbetsmiljön på Svep är Henrik Landahl. Han blev värvad av en kompis, under en kväll på puben Gloria i Lund, där ett rockband spelade live.

- Jag frågade 'men hur är cheferna då'. Då pekade min kompis fram mot bandet och sa 'det är min chef som spelar bas', säger Henrik Landahl.

- De beter sig inte som chefer någon av dem.



Ordningen hålls avskild


Det mesta av Svep är konsultverksamhet, men ett produktbolag har också dragits igång. Där blir verksamheten mer marknadsinriktad, och där är det tänkt att till exempel dokumentationen ska skötas noggrannare.

Men inte heller på produktbolaget sker särskilt mycket detaljstyrning uppifrån.

- Det är frihet under ansvar, säger Magnus Wiklund som sköter service och installation av den enda egna produkt som bolaget säljer för tillfället, en visuell avsyningsapparat för golvskivor.

- "Gör som du vill men fungera ska det", sammanfattar han sina instruktioner uppifrån.

- Problemet nu är att bibehålla den kreativa miljön även när vi växer, säger Anders Alvin.

- När man når över en viss personalstyrka så börjar kafferumskommunikationen att fungera sämre.

- Nu försöker vi öka informationsflödet så att alla känner sig delaktiga trots att man inte talar med alla varje dag. Jag tror att personalaktiviteter är viktiga - det är då man får reda på saker.

Eva Marnfeldt har nyligen anställts för att lösa problemet. En av hennes första insatser har varit att bygga ett intranät.

- Det är ju ett sätt att behålla Svepandan även om man inte jobbar här, säger hon och syftar på de konsulter som jobbar ute hos kunden.

Alexander Kristofersson

Frilansjournalist



Svep sveper brett


På den långa listan över produkter som Sveps konstruktörer utvecklat märks bland annat den pennstora textläsaren C-pen (för Lundföretaget C Technologies), ett GSM-baserat system för fjärrövervakning av hissar (åt belgiska hisserviceföretaget Ilion), trådlösa stomilarm åt medicinteknikföretaget Crafcare, potatissorterare och mobilkommunikation för varuautomater.

Spetsområdena är visuell avsyning och bildbehandling, samt trådlös kommunikation. Företagets hittills enda egna produkt är en maskin som granskar nytillverkade golvskivor med hög fart. Kunskaperna i bildhantering kom ursprungligen från en produkt för digital överföring av röntgenbilder redan i början av åttiotalet, Viaphone.

Inom trådlös kommunikation jobbar Sveps konstruktörer mycket åt Ericsson Mobile Communications.

AK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)