JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Kreativa tankar föds aldrig i ett memo"

Hos danska hörapparatstillverkaren Oticon har cheferna ersatts med mentorer, arbetstiderna har avskaffats och alla anställda kan boka möten i vd:ns kalender utan att tala med honom först.


Danska Oticon har knappt 2 000 anställda runtom i världen. Hälften av dem jobbar på huvudkontoret utanför Köpenhamn - en arbetsplats som inte riktigt liknar någon annan. Många företagsledare låter sig dock inspireras av den.

Hos Oticon definierar var och en sitt eget arbete. Alla anställda uppmuntras att skriva en egen arbetsbeskrivning.

Lön och beröm får man sedan efter hur man uppfyller det man själv åtagit sig.

Vanliga chefsprivilegier, som egen sekreterare, direktionsmatsal och avskilda kontor har klassats som "informationsbarriärer", och därför avskaffats. Titlarna har ersatts med beskrivningar av det område man har tagit på sig ansvar för. En annan informationsbarriärer som företagets informationsansvarige Kristian Eiberg nämner att man avskaffat är tanken att vd ska ha tillgång till mer information än andra.

Begreppet arbetstid är avskaffat, och därmed också begrepp som vård av sjukt barn, eller frånvaroanmälan. Kommer man inte så kommer man inte.

- Det här är enda sättet att behålla vår konkurrenskraft, säger Kristian Eiberg. Vi måste säkerställa att de mest kreativa tankarna blir tänkta och att de duktigaste ingenjörerna vill jobba här.

- För det tror vi att det behövs en miljö som så gott som möjligt påminner om en teknisk högskola.



Alla är "resurser"


I den digitala kalender som företaget har på sitt nätverk klassas både medarbetarna och lokalerna som resurser. Vem som helst kan när som helst gå in och boka ett konferensrum, sin mentor och vd för ett möte. Och de förväntas komma.

Mentorerna har ansvar för personalfrågor, löner och personlig utveckling. Teknikarbetet leds av det som på danska heter "fagledere" motsvarande ungefär de specialister som finns i vissa svenska företag. ("Fagledere" betyder ungefär ämneschefer, "professional managers" på engelska.) Och så har var och en givetvis ansvar mot projektledaren.



Kaffet ersätter memot


Men kan man få förtroende för en mentor som samtidigt har i uppgift att hålla tillbaka min lön?

- Nja, det där med att främja eller hålla tillbaka lön är inte ett sätt att tänka som passar särskilt bra för oss, invänder Kristian Eiberg.

Han tycker att det gäller att hitta passande lönenivåer för det arbete som den anställde tar på sig själv - nivåer som både tillåter att företaget går med vinst och att arbetet blir attraktivt för konstruktören.

Oticons organisation är uttänkt av vd Lars Kolind. Fram till hans tillsättning 1989 styrdes företaget på traditionellt vis. Ett av Kolinds motton var att det aldrig någonsin tänkts en kreativ tanke i ett memo. Däremot ofta över en kopp kaffe, och Oticons huvudkontor har gott om kaféer.

Till de som inspirerats av Oticon hör Ericsson Radio i Linköping, vars "flexibla kontor" beskrevs i Elektroniktidningen 9/98.

AK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)