JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels Merced får parallell arkitektur

Genom att göra flera operationer parallellt ska processorn IA-64, även kallad Merced, få en rejäl prestandaökning jämfört med Pentiumfamiljen. Det avslöjade Intel och samarbetspartnern Hewlett-Packard nyligen på konferensen Microprocessor Forum.

(San José, Elektroniktidningen)

Efter CISC (Complex Instruction Set Computing) och RISC (Reduced Instruction Set Computing) får vi nu lära oss EPIC, en förkortning som står för Explicitly Parallel Instruction Computing.

EPIC blir namnet på den nya 64-bitarsarkitektur som utvecklats gemensamt av Intel och Hewlett-Packard. Det framkom på konferensen Microprocessor Forum i Kalifornien.

- Dagens processorer ägnar en stor del av tiden åt att fundera på vad de ska göra härnäst. Med EPIC ska saker ske parallellt och man behöver inte gissa lika ofta vad nästa operation blir. Det ökar prestandan, säger John Crawford som ansvarar för arkitekturen på Intel.

Till skillnad mot dagens lösningar, som låter hårdvaran i processorn arbeta så parallellt som möjligt, är det kompilatorn som ska se till att instruktionerna utförs parallellt i IA-64. Arbetssättet ska också minska behovet av att prediktera vad nästa operation blir.

Genom att beräkna bägge alternativen finns ingen risk för att man, som i dagens processorer, gissar fel på vad nästa operation ska bli.

- Att ha flerdubbla beräkningsenheter är billigt, säger Jerry Huck som är HPs chefsarkitekt.

Företagen vill inte avslöja något om hur EPIC ska implementeras men Jerry Huck berättar att det blir 128 register för heltal och lika många för flyttal.

- Det är fyra gånger mer än dagens riscprocessorer har, säger han.

Han avslöjar också att instruktionerna kommer att buntas ihop tre och tre i 128 bitar långa paket. Exakt hur lång en instruktion blir ville han dock inte avslöja.

- De blir 40-nånting bitar långa, säger han och ler.

Trots likheterna är det ändå inte en ren VLIW-arkitektur.

- Man behöver till exempel inte fylla upp med NOP-instruktioner när koden inte är parallell och man behöver inte kompilera om äldre x86-kod, säger Jerry Huck.

Exakt hur det senare ska åstadkommas ville företagen inte avslöja. Och hur det blir för HPs kunder är än mer oklart. Den troligaste lösningen är att alla program måste kompileras om.



Kommer om två år


Företagen ville heller inte avslöja något om hur grenar ska predikteras, om flyttalsdelen eller om multimediainstruktioner. Många frågetecken återstår alltså men å andra sidan är det två år kvar till Intel ska leverera de första kretsarna i en 0,18 μm-process. Merced förväntas då ge 50 SPECint95 och 90 SPECfp95.

Ytterligare två år senare kommer en andra version.

- Den ska bli dubbelt så snabb som den första, lovar Fred Pollack, Intels ansvarige för mikroprocessorer.

Per Henricsson

Den officiella presentationen av IA-64 finns på www.mdronline.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)