JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även Xilinx presenterar ny väg till asic

Visst kan man konvertera sin FPGA-konstruktion till en asic av rena konverteringsföretag som Orbit eller Clear Logic i artikeln ovan. Men Xilinx, marknadsledande inom FPGA-kretsar, sitter inte heller med armarna i kors vad gäller konvertering.

Företaget har i flera år erbjudit maskprogrammering av kretsar av Xilinxfabrikat och i dagarna lanseras den tredje generationens konverteringskretsar - XH3- familjen.

Finessen är, som vid all konvertering, att kretsarnas styckepris sjunker till asicnivå. Men nykomlingarna marknadsförs som "FPG-asic" eftersom Xilinx menar att de är marknadens första FPGA-specifika asicfamilj.

- Vi har utvecklat XH3-familjen för att matcha särdragen hos våra FPGA-kretsar, säger Chuck Fox, bas för Xilinx Hardwire-enhet.

Det innebär exempelvis att kretsarna kan emulera en FPGA-konfigurering. En sådan behövs egentligen inte när kretsen väl är maskprogrammerad, men kan ändå vara nödvändig om man vill byta ut en FPGA-krets på ett färdigkonstruerat kretskort. Annars känner ju den befintliga maskin- och systemprogramvaran inte igen kretsen. Kretsarnas innanmäte är i övrigt en traditionell asicarkitektur av grindhavstyp - sea-of-gates - medan in- och utgångarna är Xilinx vanliga.

Hur pass krånglig blir då konverteringen för konstruktören? Inte ett dugg lovar Chuck Fox:

- Konstruktören behöver varken göra omkonstruktion, ny verifiering eller generera testvektorer, något som annars är ett vanligt krav vid en konvertering.

Men timingen förändras naturligtvis vid processbytet, trots att Xilinx inte förvränger den ursprungliga nätlistan - alla logikblock och nät behåller sina relativa positioner. Därför måste kunden tillsammans med Xilinx gå igenom konstruktionen för att hitta potentiella problem som exempelvis kapplöpning.

Kretsfamiljen har sex medlemmar med mellan 15 000 och 225 000 grindar. XH304-an, som kan ersätta FPGA-kretsen XC4036, kostar 6,50 dollar i kvantiteter om 250 000. Sedan tillkommer engångskostnader från 19 000 dollar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)