JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arthur vill bli kung i Macintoshriket

Vilken PowerPC-processor är bäst? Den frågan dryftas nu mellan IBM och Apple. Två kandidater finns, PowerPC 750 och PowerPC 604e.

När kungen bland PowerPC-processorer ska krönas blir det svårt att välja. I början av augusti släppte nämligen IBM och Apple ifrån sig två nya processorer, som båda aspirerar på titeln. Den ena är baserad på vad företagen tidigare kallat Arthur, det vill säga en 603e-baserad PowerPC-processor. Den andra är PowerPC 750, i grunden en en 604-konstruktion men tillverkad i 0,25 μm-teknik.

Att den bygger på 604e innebär bland annat att den använder samma buss för systemminne och sekundärcache, till skillnad från PowerPC 750 som har en separat buss för ändamålet.

Processorn 604e finns i 350 MHz-version vilket verkar vara betydligt snabbare än de 266 MHz som efterföljaren PowerPC 750 kan prestera. De två siffrorna är emellertid inte direkt jämförbara då konstruktionerna är annorlunda. För närvarande byggs PPC 750 i en process som kallas PPC 3 och begränsar klockfrekvensen. PowerPC 604e görs i en ny process, PPC 4, som gör att processorn kan komma upp i frekvens.

Detta gör att PowerPC 750 inte får lika höga värden som PowerPC 604 när de båda testas med hjälp av jämförelsemåtten Specint och Specfp. Den är ändå ungefär 20 procent bättre än en 300 MHz Pentium Pro. Men då ska man komma ihåg att 604e- processorn tidigare har visat ungefär 15 procent sämre värden än Pentium Pro när processorn testats i ett färdigt system.

I typiska Macintosh-tillämpningar har PowerPC 750 fördel av sin extra buss. När de båda processorerna testas med hjälp av ett annat prestandajämförelseprogram, Macbench 4.0, så får PowerPC 750 i dess 226 MHz version ett värde på 1040 medan PPC 604e stannar på 780. För att kompensera detta tänker Apple i kommande tillämpningar kombinera 604e i 350 MHz-version med ett 100 MHz så kallat "inline cache", vilket innebär att cache och systembuss delar på en och samma port till centralprocessorn.

Den åtgärden behövs inte tas till för PowerPC750, som har nästan tre gånger så hög cachebandbredd och dessutom mycket större bandbredd när det gäller huvudminnet.



Resultat av undersökning


PPC 750 är ett resultat av mycket undersökande och forskande när det gäller hur Mac-datorer beter sig. Det märks inte minst i Spec-tester. Den vanliga 604an var optimerad för att göra bra ifrån sig i sådana tester, medan 604e är optimerad för att fungera på plats i Macintosh.

Förutom 750 tar tillverkarna också fram en krets kallad 740. Det är i princip en 750 utan den separata cache-bussen. Det innebär bland annat att processorn kan pluggas i direkt på moderkort byggda för 604e, och på så sätt göra det enkelt att uppgradera, om än med något sämre prestanda än med 750-processorn.



Nyhetsbrev tror på 750


Det amerikanska nyhetsbrevet Microprocessor Report förutspår att det blir 750 som kommer att ta hem spelet. "Så fort 750 kan levereras i volymer bör det bli den processor som tillverkare av högpresterande Macintosh-datorer väljer", skriver nyhetsbrevet men konstaterar samtidigt att Apple lanserat 350 MHz 604e- maskiner men väntar med 750-baserade datorer och att Power Computing går direkt på 750.

Om Microprocessor Reports profetia visar sig riktigt kan Arthur, eller åtminstone det som en gång var Arthur, snart ta plats på tronen.

Björn Segerblad



Inbyggd cache i nästa PowerPC


Som svar på Intels omskrivna kommande processor med kodnamnet Merced förbereder nu förespråkare för Mac-plattformen en ny processor. För närvarande går processorn under ett annat kodnamn, G4, och inte mycket är känt om den.

Vad man vet är dock att den ska få en helt ny arkitektur. Bland annat ska konstruktörerna vid den av Motorola och IBM samägda fabriken i Austin, Texas, lägga in cache direkt på chipset.

Men under mässan PC-Expo i somras avslöjades att planerna också inkluderar multiprocessorlösningar och multimediainstruktioner, allt enligt samma idé som Intels MMX-teknik. Dessutom vill Motorola att PowerPC-plattformen ska användas som standardprocessor i företagets inbyggda system och enkortsdatorer.

BcS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)