JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pentium Pro får rekordstort cacheminne

PC-konstruktörer som vill sätta lite mer fräs i sina konstruktioner behöver inte vänta längre.

Den senaste versionen av Intels Pentium Pro-processor har nämligen ett större inbyggt sekundärchache än någon tidigare modell.

Enligt källor som talat med tidningen Electronic Engineering Times och som tagit en närmare titt på den nya processorn är den en standardmodell med inbyggt sekundärcache på en megabyte. Den nya modellen har ingen MMX-del men alltså dubbelt så mycket cacheminne som i tidigare modeller av processorn.

En av de tidigaste användarna är Sequent Computer Systems, som planerar att använda processorn i sina multiprocessorservrar av modell NUMA-Q2000.

Steget till det större cacheminnet är naturligt. Pentium Pro-arkitekturen bygger på en flerchips-modul där en kiselbricka innehåller processordelen och en annan utgör cacheminnet.

En fördel med konstruktionen är att det är lättare att minimera fördröjningar i kommunikationen mellan minnet och processorn om minnet placeras nära processordelen. Enligt rapporter har Intel fått ned fördröjningarna till mellan tio och 30 nanosekunder.

Därför är det inte så konstigt att Intel valt att visa större cache-minne i Pentium Pro, skriver Electronic Engineering Times som också hävdar att de låga fördröjningssiffrorna slår det mesta som Intel skulle kunna åstadkomma med Pentium II. Det beror bland annat på att Pentium II, med MMX-teknik, är byggd i en större modul som påminner om spelkonsolen Nintendos kassetter.



Över 200 MHz


Visserligen har Pentium II större primärcache än Pentium Pro men den använder också en långsammare buss för att kommunicera med sekundärcacheminnet. Men Intel har ytterligare ett ess i rockärmen och kommer enligt rapporter att kunna öka cachehastigheten till över 200 MHz.

Som kontrast har standard- och MMX-versionerna av Pentium-processorerna bara primärcache inbyggt. Men också för dessa har Intel vidare planer.

Företaget har till exempel tagit fram en mobil modul för bärbara datorer, ett kort som har både CPU och 256 kbyte snabbt SRAM-minne tillsammans med den övriga nödvändiga logiken.

Ett annat skäl till att större inbyggda cacheminnen visas i den vanliga Pentium Pro-processorn är naturligtvis att den ökade funktionaliteten används som säljargument gentemot företag som bygger tunga webb-servrar. Det är en kategori datorer som inte nödvändigtvis har någon större nytta av MMX och tyngre grafiska funktioner.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)