JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cebit: Alcatel först med hela Bluetooth i en krets

Som första företag i världen har Alcatel lanserat en Bluetoothkrets där radiodel, basbandsprocessor, minne, filter och antenn ryms på ett kisel.


Ambitionsnivån är hög när Alcatel nu ger sig in i Bluetoothvärlden. Företagets första Bluetoothprodukt innehåller en komplett radiodel, en basbandsstyrkrets byggd på en Arm7-kärna, samt ett flashminne med programstack, allt på ett kisel. I den 15 ¥ 15 mm stora kapseln ryms även antenn, filter och avkopplingskomponenter.

Som tillval finns också ett större inbyggt flashminne för tillämpningsprogrammet. De enda yttre komponenter som behövs är kristaller.

Basbandsstyrkretsen kan nås med tre gränssnitt: SPI-buss, Uart och PCM. USB finns som tillval. Programstacken, som följer standarden Bluetooth 1.0, har Alcatel köpt av TTP Communications.

Alcatel hävdar att man lyckats få ner strömförbrukningen rejält. I vänteläge drar kretsen typiskt 100 μA, och vid sändning och mottagning drar den 30 respektive 20 mA.

Provexemplar av kretsen sägs finnas för försäljning, tillsammans med det utvecklingskit man tagit fram. Volymproduktionen kommer dock inte igång förrän om ett år.

Bluetooth är en teknik för radiokommunikation på korta avstånd, upp till 10 m. Tekniken utvecklades av Ericsson, Nokia, IBM, Intel och Toshiba, och idag finns över 1 500 företag i Bluetooth Special Interest Group.Adam Edström

www.alcatel.com/telecom/micro

www.bluetooth.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)