JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cebit: Notiser

Rosengren vill ha svensk Cebit
Näringsminister Björn Rosengren tyckte visserligen att Cebit var "hysterisk", men vill ändå ha en motsvarighet i Sverige. Det skulle gagna industrin, säger han.

- En sådan här mässa drar upp temperaturen. Det betyder också oerhört mycket eftersom den också drar till sig internationella företag och nya idéer.

- Sverige är duktigt på att organisera stora evenemang, säger han.



Ericsson visade bildskärmstelefon
Bland det mest intressanta i Ericssons monter fanns en prototyp till en så kallad "bildskärmstelefon", en mobil med inbyggd tillgång till Internet. Plattformen, HS210, är baserad på Bluetooth och stödjer Wap och GPRS, "samt alla andra bokstavsförkortningar man kan tänka sig" som vd Kurt Hellström uttryckte det.

När plattformen blir tillgänglig för konsumenter är inte klart. Det faktum att den redan försetts med officiell modellbeteckning talar dock för att den faktiskt kommer att släppas i sin nuvarande form inom en relativt snar framtid.



Tyskt intresse för svenskt kontaktdon


Företaget Micropol i Åled, svensk tillverkare av fiberoptiska kontaktdon, ställde ut på Cebit med en serie don för den nya standarden MTRJ.

- För oss är Cebit en självklarhet. Den tyska marknaden är jätteviktig för oss nu, den kommer att växa otroligt mycket de närmaste åren, säger vd Anders Andersson.



Diamanthuvud ger större hårddiskar
Genom att ersätta det keramiska läshuvudet i en hårddisk med syntetisk diamant kan man få dessa skivor att rymma uppåt 250 Gbyte, fem gånger mer än idag. Det hävdar Jim McLaughlin, professor på det irländska forskningscentrumet Nicam. Ett diamanthuvud kan bli så hållbart att det kan ligga direkt an mot skivan, i stället för att som idag sväva 25 nm ovanför.

Hårddiskföretaget Seagate visade upp en prototyp på Cebit.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)