JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny försening drabbar svensk faxmaskin

Fälttesterna av telefaxen Challenger som utnyttjar den svenska skrivtekniken Tonerjet har gått dåligt. Nya förseningar innebär risk att beställaren Deutsche Telekom väljer en annan leverantör.

I mars i år gjorde Partnertech en förserie med några hundra telefaxmaskiner av modellen Challenger som klarar att skriva på vanligt papper. Tonerjet kallas skrivtekniken. Det svenska utvecklingsbolaget Array Printers med Ove Larson i spetsen ligger bakom uppfinningen. Men fälttesterna av faxmaskinerna har inte gått som förväntat.



Statiska urladdningar


Array Printer pekar i ett pressmeddelande på risken att kunden Deutsche Telekom kan komma att välja en annan faxleverantör med utrustningar som klarar att skriva på vanligt papper. Åtminstone tills dess att de tekniska problemen är lösta. Challenger genomgår nu grundlig provning på ett schweiziskt testinstitut.

Tonerjet-tekniken bygger på att färgpulvret styrs genom små hål i ett ark av flexkortsmaterial. Faxapparaterna i förserien har drabbats av att pappret ibland kommer i kontakt med flexmaterialet. Det ger statiska urladdningar och märken på utskriften.

De tekniska problemen har också medfört att Ito-gruppen har hållit inne med en licensbetalning på drygt 4 miljoner kronor. Pengarna skulle ha betalats i april 1996. Array Printer har bokfört summan som en oreglerad fordran och utesluter inte att man så småningom kommer att stämma Ito.

Ito-gruppen har köpt licensrättigheterna för den svartvita Tonerjet-tekniken från Array Printer. Avtalet ger rätt till högst 50 miljoner kronor i framtida royaltyintäkter.



Full beläggning


Både Ito Communications chef i Sverige, Lars-Åke Wernersson och Array Printers VD Ove Larson säger att förhållandena mellan företagen är goda, trots allt.

- Men eftersom Array Printer är ett noterat företag måste vi ge sådan här information, säger Ove Larson.

- Vi behöver hjälp av Array Printer med att lösa de här problemen. Tills dess att det är avklarat håller vi inne pengarna, säger Lars-Åke Wernersson.

På Partnertech i Åtvidaberg säger marknadschefen Torbjörn Hörström att legoföretaget inte påverkas av förseningen för Challenger. Företaget har full beläggning.

- Vi har en plan för att utvidga som vi använder oss av den dag beställningen kommer, säger han.

Torbjörn Hörström understryker också att Partnertech inte har någon del i de tekniska problemen. Företaget svarar för monteringen av telefaxen. Den skrivarmodulen som man har problem med tillverkas i Japan och levereras som en färdig komponent till Partnertech.

Ove Larson å sin sida är noga med att påpeka att det inte är något fel på skrivtekniken som sådan.

- Det här är en ny teknik, och det är inte särskilt konstigt att det sker saker som man inte räknat med i ett utvecklingsarbete.

Array Printer inriktar sig nu främst på att utveckla Tonerjet-skrivare för färg. Företaget har ett utvecklingsavtal med Minolta samt med ytterligare två inte namngivna japanska företag. Array Printer håller också på att bygga upp ett utvecklingscenter i Japan med ett tiotal svenska och japanska tekniker.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)