JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMP Norden med ett nytt ansikte

GaAs-kretsar, ATM-växlar, fabriker i Norden och Baltikum och satsning på distribution. Det är svårt att känna igen den amerikanska kontaktdonsjätten AMP.

AMP, den kontaktdonstillverkaren med en omsättning på 35 miljarder kronor är mitt upp i en stor förändringsprocess.

Företaget driver en aggressiv uppköpsstrategi. För ett och ett halvt år sedan köpte AMP det amerikanska företaget M/A-Com som bland annat tillverkar halvledare och hybridkretsar som används för trådlös kommunikation. Helt nyligen tog AMP över superdatortillverkaren Crays halvledarfabrik för galliumarsenidkretsar. Den delen ingår nu i M/A-Com.



Satsar på distribution


AMP ger sig därmed in nya marker, avancerade subsystem där donet är en mindre del av produkten. Företaget har nyligen lanserat produkter på ATM-området, för lokala nät och för trådlösa nät. Dessutom har man ett komponentprogram för mobiltelefontillverkare. På optosidan har man varit etablerad sedan en längre tid tillbaka.

AMP satsar nu på distribution. 1996 blev Avnet heltäckande nordisk distributör. På industrisidan finns dessutom Bejoken sedan 20 år tillbaka, Berendsen som även svarar för AMP i Norge, Storel och GB Topcomp. Omkring 20 procent av försäljningen går via distributörer.

AMPs kontor svarar själv för stora nyckelkunder som Ericsson, Nokia, ABB och bilindustrin. Bilföretagen är än så länge störst bland AMPs nordiska kunder. 26 procent av försäljningen går till fordon, 22 procent till telekommunikation.



Företag i Danmark och Estland


Dessutom har AMP startat tillverkning i Norden och Östersjöregionen. Nyligen köpte man det danska företaget Ferroperm i Helsingör med 75 anställda. Ferroperm tillverkar lågpassfiter som i första hand används som EMI/RFI-skydd.

AMP har också etablerat tillverkning i Estland. I Tallinn tillverkas verktyg som används för tillverkning av kontaktdon. AMP tog över en verksamhet som tidigare var en del av den tekniska högskolan. AMP Eesti gör också kabelmontage.

AMPs verksamhet i Norden och Baltikum lyder under AMP Northern Europe. Chef för regionen är Christer Thibblin. Den samlade omsättningen i regionen är cirka 600 miljoner kronor.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)