JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Datortillverkare bryter mot EMC-reglerna

Åtminstone hälften av alla persondatortillverkare i Storbritannien struntar i att följa EUs EMC-direktiv. Det hävdar branschorganisationen Personal Computer Association.

- Det finns ungefär 5 000 företag i Storbritannien som monterar persondatorer och enligt vad vi erfarit bryter åtminstone hälften av dem mot lagen genom att inte göra allt de kan för att följa EMC-reglerna, säger Keith Warburton på Personal Computer Association PCA.

- Som ansvarskännande branschorganisation vill vi uppmana alla våra medlemmar att följa lagen och har därför beslutat att försöka göra något åt saken, fortsätter han.



- Har inte råd


Många av de drygt 2 500 datortillverkare som i dagsläget sätter hela sin fortsatta verksamhet på spel genom att bryta mot lagen är små och har beklagat sig att de inte har råd att genomföra EMC-tester.

En del av dem har vänt sig till den brittiska regeringen med sina klagomål och har framfört önskemål om att undantag ska göras för små företag.

- Men vi tror inte att undantagsregler är en möjlig lösning. Var drar man exempelvis gränsen för vad som är ett litet och ett stort företag. Dessutom står det ingenstans i direktiven att alla produkter måste testas. Det som står är att varje tillverkare med största möjliga omsorg ska se till att deras produkter uppfyller EMC-kraven, säger Keith Warburton.

PCA tolkar detta som att det för ett litet företag kan räcka med att man av sina underleverantörer kräver EMC-dokumentation och att sedan en ihopmonterad produkt per månad EMC-testas.

- Däremot är det inte tillräckligt att, som många gör idag, endast förlita sig på att hela systemet följer reglerna bara för att de ingående komponenterna gör det. Slutsumman ur EMC-hänseende kan ju vara större än summan av de enstaka komponenternas, säger han.

PCA uppmanar alltså sina mindre noggranna medlemmar att anstränga sig mer för att följa lagen. Många av organisationens medlemmar, som har satsat stora belopp på testning, irriteras över att en del konkurrenter sparar pengar genom att helt enkelt strunta i att följa lagen.

PCA uppmanar därför dessa att rapportera sina fuskande konkurrenter till kommunernas Trading Standards Department, TSD, som fått den brittiska regeringens uppdrag att se till att lagen följs.



Myndigheten inte oroad


Hos Lacots, som är den centrala myndighet som koordinerar de lokala TSD- kontorens verksamhet, är man dock inte särskilt intresserad av PCAs anmärkningar.

- Jag vet att det finns många inom industrin som vill se tuffare tag och fler åtalanden, men det finns också många som menar att lagen efterlevs tillräckligt väl. Vi har fullt förtroende för att man på de lokala TSD-kontoren hanterar det hela i bästa mån. De har lång erfarenhet av arbete med industrin i liknande sammanhang, säger Ron Gainsford på Lacots.

Han har heller ingen aning om hur många företag som eventuellt bryter mot lagen, men han tror att PCA och Keith Warburton överdriver problemet.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)