JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyskland inför lag om digital namnteckning

I Tyskland blir digitala namnteckningar juridiskt bindande från och med augusti 1997. Tekniken bygger på elektroniska id-kort.

Det tyska parlamentet har godkänt en ny multimedialag. Den nya lagen innehåller bland annat regler för digitala namnteckningar.

De digitala namnteckningarna åstadkoms med hjälp av elektroniskt id-kort, med en för innehavaren unik kod. Kortet används för att bekräfta att data kommer från den angivna avsändaren i oförfalskat skick.

Den enligt tyska politiker världsunika konstruktionen gör det möjligt att teckna bindande avtal via ett datanät. Tilldelning och förvaltning av koder sker på certifieringskontor som bedrivs på privat bas och som i sin tur kontrolleras av en särskild myndighet.

För övrigt innebär den nya lagen framför allt att bestämmelser om konsumentskydd, förbud mot nazistpropagande etcetera också gäller information och tjänster i elektronisk form.

Mest omstridd är bestämmelsen att myndigheterna vid misstanke om brott ska kunna gå rakt in i on-line-nät och hämta uppgifter om enskilda abonnenter. Den ansvarige forskningsministern Jürgen Rüttgers försöker lugna med att det blir frågan om "så få uppgifter som möjligt".

Lars-Gunnar Larsson



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)