JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson med bredband i 10,5 GHz-området

Ett radiosystem utvecklat av Ericsson i Storbritannien kan komma att utnyttjas när britterna snart erbjuds den första kommersiella trådlösa bredbandstjänsten.

Teleoperatören Mercury lär enligt brittisk press vara på väg att dra igång en trådlös bredbandstjänst för i första hand små och medelstora företag.

Mercury har redan utnyttjat Ericssons bredbandssystem Airline i ett försök som omfattade ett 25-tal företag i Reading tidigare i år. Då utnyttjades dock prototyputrustning, men nu är Ericsson berett att leverera utrustning som är anpassad för serieleveranser. Men enligt företaget finns det ännu ingen order på utrustning från Mercury.



Nöjd med försöket


Mercury, som är en av de operatörer som i våras tilldelades licens för bredbandstjänster på 10,5 GHz-området, vill varken dementera eller bekräfta att man är på väg att erbjuda tjänsten i stor skala. Däremot säger sig företaget vara nöjd med försöksverksamheten i Reading.

Ericssons Airline-system, som alltså utvecklats och kommer att tillverkas i Storbritannien, erbjuder en bandbredd på upp till 2 Mbit/s. Denna kan delas upp på valfritt sätt, exempelvis kan ett företag utnyttja den för en flertjänstlinje på 144 kbit/s, ett antal vanliga telefonlinjer samt ett gränssnitt till ett lokalt nät. Systemet kan fungera vid frekvenser mellan 1,9 GHz och drygt 20 GHz.

Basstationerna har en räckvidd på upp till 20 kilometer för frekvenser mellan 1,9 och 2,3 GHz och blir enligt Ericsson inte kortare än fem kilometer för den allra högsta frekvensen. Varje basstation har kapacitet att klara upp till 750 terminaler, vilket kan motsvara 5 000 separata telefonlinjer.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)