JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens avskedar 6 000 personer

Stagnerande vinster för Siemens gör att koncernen nu planerar att avskeda 6 000 anställda i Tyskland. Istället kommer koncernen att växa i utlandet.

I samband med presentation av årets bokslut pekade Siemenschefen Heinrich von Pierer på sitt dilemma: för de anställda är rationaliseringarna ett hot, för aktieägarna kan de inte gå fort nog.

6 000 jobb avvecklas i Tyskland, främst inom trafikteknik och hos datordottern Siemens-Nixdorf. Så kommer det att fortsätta. Om två år finns lika många anställda inom som utanför Tyskland. På sikt blir relationen en tredjedel tysk mot två tredjedelar utlandsbaserad arbetskraft.

Med dessa åtgärder ska vinsten åter öka. Året 1995/96 resulterade, som tidigare redovisats, i en omsättning på 414 miljarder och en vinst på 11 miljarder kronor (Elektroniktidningen 19/96 s 10).

Under det nyligen avslutade verksamhetsåret åstadkom Siemens produktivitetsökningar som motsvarade 35 miljarder kronor. Men den ökningen neutraliserades av

29 miljarder i allmänna prissänkningar och sex miljarder i lönehöjningar. Nu följer avyttring av perifera verksamheter och koncentration på kärnverksamheten.

Siemens startar två nya verksamheter. Det är "Financial Services", som innebär att Siemens berömda likviditet skall användas för att hjälpa kunder att finansiera stora projekt, och "Health Care", som skräddarsyr kompletta lösningar inom medicinteknik.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)