JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världsavtal sparar miljoner åt Ericsson

En omfattande överenskommelse om nolltullar för IT-produkter slöts i Singapore i december. Den gläder bland annat Ericsson, som räknar med att spara över 100 miljoner kronor om året.

Tullarna på bland annat datorer, mjukvara, teleutrustning och halvledare ska försvinna senast år 2000. Om det enades handelsministrarna för världens stora industrimakter vid Världshandelsorganisationens (WTOs) möte i Singapore under Luciaveckan.

- Vi tycker resultatet är mycket bra, och de komponenter som är viktiga för oss är med i produktlistan, säger Per Olof Åkerberg som bevakar handelspolitiska frågor på Ericsson.

För svenska tillverkningsföretag kommer nolltullar att innebära billigare komponenter från länder utanför EU, samt att de kan konkurrera på marknader utanför EU på samma villkor som inhemska företag. Negativt för svenska bolag blir dock att konkurrensen på EU-marknaden från japanska och amerikanska firmor hårdnar.

Ericsson räknar med att avtalet, som slutgiltigt ska skrivas under i mars, ska ge en nettobesparing på över 100 miljoner kronor per år för det egna företaget.

De länder som deltar i överenskommelsen står för omkring 85 procent av världshandeln på området. Vad som dock fortfarande oroar de drivande länderna är att Malaysia och Thailand ännu inte rättat in sig i ledet.

Om dessa länder står utanför avtalet kan de fortsätta att exportera tullfritt till resten av världen medan deras egna marknader fortsätter att omges av tullstaket.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)