JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerbar mobiltelefon i brittiskdokumenterat EU- projekt

Mobiltelefoner baserade på programvara snarare än maskinvara håller på att utvecklas av brittiska ERA Technology i ett EU-projekt. "Software radio" kallas tekniken som anses ha framtiden för sig.

Enligt ERA kommer nästa generation mobila system, baserade på standarder som exempelvis UMTS, universal mobile telecommunications system, att bli alldeles för komplicerade för telefoner av den typ som finns idag. Lösningen är att, istället för specialutvecklad maskinvara, utnyttja stora processorer och olika typer av programvara.

- Eftersom de är programvarubaserade kan de fås att fungera enligt samtliga nuvarande standarder, samtidigt som de är kompatibla såväl bakåt som framåt, med gamla och nya standarder, förklarar Carl Taylor, som leder projektet.

- Software radio är ett hett ämne just nu och det finns en hel del projekt på gång i världen. Men de flesta arbetar inte lika öppet med problemet som vi, fortsätter han.

ERA tog initiativet till projektet, vars fulla namn är "flexible integrated radio subsystem technology", vilket förkortas First. I First-projektet, som sponsras av EU, deltar även bland andra Motorola och Bosch Telecom och Thomson. Att varken Ericsson eller Nokia deltar i det europeiska projektet beror enligt Carl Taylor främst på att konkurrenten Motorola på ett tidigt stadium blev inblandat i utvecklingsarbetet.

Gittan Cedervall



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)