JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktygsbranschen brygger Javaidéer
Java klarar inte konstruktionsverktygens beräkningstunga funktioner. Användargränssnitt, kundstöd och dokumentation kan däremot förbättras med Javas hjälp.

Hur gifter sig Java med verktyg för datorstödd elektronikkonstruktion? Plattformsoberoende hjälpmedel vore onekligen ett lyft och vi skulle äntligen slippa kriget mellan Unix och Windows NT.

Att flytta dagens avancerade verktyg till Java är dessvärre rena utopin, åtminstone som språket ser ut idag. Vem vill byta ut sin snabba simulator mot en Javabaserad variant som visserligen kan flyttas mellan plattformar men som går i snigeltempo?



Versionshantering


Nu består ju verktygen inte enbart av beräkningstunga funktioner, de har även användargränssnitt som skall vara så användarvänliga som möjligt. Konstruktören betraktar exempelvis data, ritar scheman och håller ordning på konstruktionens versioner. Och för sådana uppgifter kan Java verkligen komma till sin rätt.

Ett annan potentiell Javauppgift är att installera nya program - något som kan vara ganska knivigt idag. En Javabaserad kodsnutt, som naturligtvis hämtas på nätet, skulle exempelvis kunna guida användare genom hela installationen.

Man kan även tänka sig att använda Java för att distribuera uppdateringar. Nya versioner skulle enkelt kunna laddas ner via nätet med hjälp av ett Javaprogram, istället för att som idag installeras från diskett eller CD.



Hämta sidor på nätet


Hanteringen av dokumentation är ytterligare ett område som kan förbättras med Javas hjälp. Verktygens dokumentation är ofta så omfattande att det vore smartare att hämta de sidor man behöver över Internet istället för att installera hela härligheten på den egna maskinen.

Även kundstödet kan lyfta med Java - framtida verktygsleverantörer kan exempelvis felsöka direkt hos användaren.

Visst. Man kan rabbla exempel på tänkbara Javatillämpningar en stund till. Haken är att de flesta förslagen ännu befinner sig på idéstadiet. Ett undantag kommer från verktygsleverantören Mentor Graphics.

Företaget begick Javapremiär under hösten med ProjectXView, ett verktyg som håller hjälper till att hålla reda på konstruktionsprojekt.

Och enligt Sun har andra ej namngivna leverantörer redan Javabaserade verktyg för schemaritning och händelsestyrd logiksimulering (!), visserligen bara som prototyper, men ändå.

Charlotta von Schultz



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)