JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Windows ger en öppning för ny bakplansbuss

De första Compact PCI-systemen har nått ut på marknaden. Det går lätt att utveckla system som kör Windowsprogram i industrimiljö med den nya bakplansbussen.

De ser ut som VME-kort. Men komponenter och programvara är hämtade från persondatorvärlden. Compact PCI är ännu ett exempel på hur vanliga standader från kontoren tar plats i industridatorerna.

När det gäller byggsätt och måttsystem är Compact PCI en vidareutveckling av det robusta VME-systemet. Standarden tillåter både enkelhöjds- och dubbelhöjdskort. Det innebär bland annat att man kan använda samma lådor och korthållare som till VME-system.

Bakplanet är nytt. Donen har hämtats från teleindustrin och har en delning på 2 mm. Donen är bestyckade med 220 eller 440 stift per kort. Högst åtta kort per bakplan tillåts. Dessutom får bara ett kort på bussen vara systemkort.

Bussen klarar snabba dataöverföringar, den är specificerad för 33 eller 66 MHz. Bussbredder på 32 eller 64 bitar ger en största kapacitet på 264 Mbyte/s. Hos VME är kapaciteten högst 80 Mbyte/s.



Volymer först 1998


I år har de första Compact PCI systemen börjat nå ut på den svenska marknaden. Än så länge är utbudet begränsat och kvantiteterna små. Något blixtsnabbt genombrott är inte att vänta. En industridator skall leva i minst tio år, medan en kontorsmaskin betraktas som föråldrad efter några få år.

- Först 1998 blir det några försäljningsvolymer att tala om. Under 1997 kommer man att börja konstruera med Compact PCI, menar Anders Due-Boje, VD på Force Computers i Sverige. Force, som är inriktat på VME-produkter, är först med att lansera Compact PCI-produkter bland de stora tillverkarna av industrisystem.



Största Sverige-ordern


Företaget har tagit fram ett hybridsystem kallat Pentura. Det är ett 19- tumschassi med Pentiumprocessor och plats för fem Compact PCI-kort och lika många VME-kort.

Med hjälp av Pentura kan man till exempel enkelt flytta över program som går på Windows NT till ett VME-system.

- Compact PCI kan sägas vara ett mellanting mellan VME och persondator. En fördel är att man kan utveckla system på persondator och sedan köra det på Compact PCI, säger Anders Due-Boje.

Kommer Compact PCI att bli en konkurrent till VME?

- Nej, Compact PCI blir i första hand ett alternativ till industri-PC menar Anders Due-Boje.

Även Stefan Wångstedt på nystartade Hitech Nordic med bland annat system för Compact PCI, VME och industri-PC på programmet säger att Compact PCI i första hand är inriktad mot industrin.

- Som vi uppfattar det används VME i första hand för militära tilllämpningar.

Hitech Nordic levererar idag kort och bakplan till Compact PCI från amerikanska Gespac. Även Stefan Wångstedt bedömer att de stora volymerna kommer först under 1998.

- Men vi har rott hem det hittills största projektet för Compact PCI i Sverige. Redan nästa år handlar det om leveranser av flera hundra kort.

Tyska PEP Industrial Computer är ytterligare ett VME-företag som intresserar sig för Compact PCI. Företaget driver utveckling på området och kanske kommer PEP med en Compact PCI-produkt redan till våren, antyder produktchef Wolfgang Eisenbarth.

- Vi ser att det finns vissa speciella fördelar för Compact PCI i exempelvis presentationssystem, för gränssnittet människa-maskin.

- Men för rena styruppgifter är inte Compact PCI särskilt väl lämpat. Avbrottsstrukturen är begränsad. Dessutom är overheaden för stor om man bara skickar korta styrmeddelanden på bussen.



Övergripande uppgifter


Wolfgang Eisenbarth menar att Compact PCI i första hand kommer att få en roll i mer i övergripande nivåer i industrisystemen.

- Av de varianter av PCI-standarden som utvecklats för industrin är Compact PCI den mest intressanta. Den kommer att få en verkligt global marknad, menar Wolfgang Eisenbarth.

Motorola har en nyckelposition när det gäller VME-system. Företaget är världens största tillverkare av VME-kort. Motorola tillverkar också processorerna 68000 och Power PC som är de vanligaste i VME-sammanhang. Motorola har inte lanserat några produkter för Compact PCI.

- Vi bevakar utvecklingen med intresse. Men många delar saknas än, säger Michael Ullskog, försäljningschef på Motorola Computer Group i Sverige. Han vill varken bekräfta eller dementera att Motorola fattat något beslut om en satsning på Compact PCI.

- Motorola deltar i standardiseringarbetet. Och vi använder PCI internt på VME- korten.

Michael Ullskog understryker vikten av att Compact PCI-standarden blir så entydig som möjlig.

- Det finns en fara i att utvecklingen går i allt för många riktningar. Se bara på vad som hände med bakplansbussen Futurebus Plus. Den finns tolv olika varianter. Det har varit ett effektivt sätt att ta död på marknaden.

Ett vanligt argument för Compact PCI är att priset kommer att bli lägre än för motsvarande VME-system. Detta eftersom drivkretsarna till PCI-bussen används i persondatorer och därför tillverkas i mycket stora volymer.

Men det ifrågasätter Michael Ullskog kraftigt.

- Den mekaniska uppbyggnaden av persondatorer och Compact PCI är helt olika. Och det är ju i mekaniken som de stora kostnaderna ligger.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)