JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optimism i produktionsbranschen

Outsourcingvågen inom den svenska elektronikindustrin ser ut att fortsätta. Och att döma av försäljningen av produktionsutrustning verkar optimismen i branschen vara god.

De flesta spår att år 2000 blir ett bra år, med stark efterfrågan i synnerhet på utrustning för BGA och mikro-BGA.



Årets marknadsnyckel över utrustning för elektronikproduktion innehåller utbudet från 47 företag. Två trender dominerar - outsourcing och ökad komplexitet, framför allt manifesterad som satsningar på kapslarna BGA (Ball Grid Array) och mikro-BGA.

Outsourcingtrenden måste vid det här laget betecknas som mogen. Men försäljarna av utrustning rapporterar så gott som samfällt att efterfrågan på utrustning är god från såväl kontraktstillverkarna som från de som tillverkar i egen regi. Framför allt gäller det snabba och stora maskniner. Det handlar alltså om en allmän kapacitetsökning, vilket späder på optimismen. Somliga tror att totalmarknaden i år växer med uppåt 25 procent i Sverige.

Att BGA växer torde inte heller vara någon nyhet. Den tillverkare som inte redan har kapacitet för BGA måste i dagsläget känna sig rätt pressad - tekniken har definitivt tagit steget från exotisk till standard. Och eftersom intresset växer även för mikro-BGA, även kallad CSP, Chip Scale Package, så ökar också efterfrågan på sådant som utrustning för röntgeninspektion och reparationsverktyg för dessa typer av kretsar.



Miljö intressant


Efterfrågan på en del andra nischtillämpningar - till exempel flexkort - rapporteras också öka, om än inte lika mycket. De första utrustningarna som klarar komponenter i storlek 0201 har också börjat installeras.

På miljösidan är det framför allt utrustning för vattentvätt, vattenlösligt fluss och blyfria lod som verkar intressera tillverkarna. Ledande lim växer också, om än inte på lika bred front.

På kontaktdonssidan verkar det framför allt vara metriska don och presspassningsdon (pressfit) som ökar.

Konstateras kan också att hålmontering visserligen inte är dött, men efterfrågan på ny utrustning är svag. Detsamma kan sägas om våglödningsmaskiner.

Någon kanske saknar företagen LIF Produkter, Cergotec och MPE Microtech i tabellerna. Det beror på att dessa numera använder sitt koncernnamn Cyncrona. Produkterna och agenturerna finns alltså hos detta företag.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)