JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson Components halveras

Ericsson Components säljer Energisystem med 2 200 anställda och en omsättning på drygt 4 miljarder kronor till amerikanska Emerson Electric.


Emerson får betala 725 miljoner dollar, cirka 6,2 miljarder kronor, för verksamheten. Energisystem utvecklar och tillverkar kraftsystem till basstationer och telefonväxlar liksom tillhörande system för klimatkontroll och övervakning. Huvudfabriken ligger i Söderhamn och har 1 000 anställda.

Som en del i avtalet förbinder sig Ericsson att köpa produkter från bolaget under en treårsperiod.

- Försäljningen ligger i linje med Ericssons strategi att fokusera på sammansmältningen av mobilkommunikation och Internet, säger

Ericssons vd Kurt Hellström i ett pressmeddelande.

Samma motivering använde kanadensiska Nortel när företaget sålde av sin energisystemdel för drygt ett år sedan. Kvar i Ericsson Components blir mikroelektroniken

och komponentdistributionen som omsatte cirka 2 respektive 1 miljard kronor förra året. Rykten gör dock gällande att även distributionsdelen är till salu. Ericssonkoncernen har under de senaste åren bland annat sålt fabriker för bakplans- och kretskortstillverkning liksom privatradiosystemen. På säljlistan står också kabeltillverkningen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)