JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blir bas i Europa för Flextronics

Karlskrona blir basen för Flextronics expansion i Europa. Verksamheten där kommer troligen att vidgas och en ny produktutvecklingsenhet kan hamna i Stockholm.

- Vi får Ericsson som storkund, vi får en bra fabrik och vi får tillgång till stort kunnande inom telekommunikation.

Så sammanfattar Hans Nilsson, VD för Flextronics europeiska del, fördelarna med köpet av de två Karlskronafabrikerna.

- Sverige har en hög kvalitet på arbetskraft och kunnande som gör det till ett bra ställe för att framställa tekniskt avancerade produkter. Och i Karlskrona finns telekom-kompetens som växer för varje dag.



Karlskrona blir Europabas


Sedan legotillverkningsföretaget Flextronics grundades 1969 har det expanderat framför allt i USA och Sydostasien. Det har i dag 4 600 anställda. I Europa har det bara funnits en fabrik, med cirka 250 anställda, i södra Wales. Nu vill företaget expandera i Europa.

Svensken Hans Nilsson startade Flextronics europeiska verksamhet 1993. Han jobbar i London tillsammans med två andra anställda. Han säger att fabrikerna kommer att bli den stora bas i Europa som företaget behöver. Han räknar med en snar expansion i Karlskrona.

- Vi kommer naturligtvis att försöka få andra företag i Sverige och Norden att utnyttja produktionen i Karlskrona. Där ser vi stora möjligheter, säger Hans Nilsson.

Den nyköpta fabriken kommer enligt Hans Nilsson att kompletteras med en produktutvecklingsenhet inom kretskortslayout och produktionsanpassning. Var utvecklingsenheten kommer att ligga är ännu ej bestämt, men Stockholm finns med på kandidatlistan.

Hans Nilsson säger att nyinvesteringar sker kontinuerligt. Han räknar med att alla Flextronics fabriker inom något år kommer att ha resurser att tillverka BGA och chip-on-board, och så småningom också för flip-chipstillverkning.



Köper komponenter i Sverige


Hans Nilsson säger att det är troligt att Flextronics kommer att köpa mer komponenter i Sverige än vad som görs i dag.

- Men det är troligt att vi kommer att söka samarbeten med tillverkare som kan utveckla Karlskrona som centrum för komponenttillverkning, säger han.

Hans Nilsson betonar att fabriken har hela världen som sin marknad. Flextronics tillverkar endast åt storkunder. Små kundnära legotillverkare har alltså ingen anledning att känna sig hotade. Men han tror att halvstora legotillverkare - de med en omsättning mellan ungefär 200 miljoner och en miljard kronor per år - kan få på problem på sikt.

Alexander Kristofersson



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)