JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyska planer på el från Island

Tyska energibolag funderar på att importera el från Island. Det kräver en 200 mil lång kabel till en kostnad på 40 miljarder kronor. En 200 mil lång 400 kV-kabel från Island till Nordtyskland, med landkänning på Färöarna och Skottland.

Perspektivet är hissnande. Men det är fullt allvar för den bilaterala grupp där den isländske industriministern Finnur Ingolfsson just nu håller på att konkretisera projektet.

Bakgrunden är att Island vill utnyttja de stora mängder geotermisk energi som finns i landet. Enligt en förstudie av svenska Vattenfall är projektet fullt möjligt. Man kan både lägga kabel på 1 100 meters djup och begränsa förlusterna till förhållandevis moderata 10 procent.

Totalkostnaden för kabeln, som kan försörja en tysk miljonstad, uppskattas till 40 miljarder kronor.



Norsk-tysk kabel


Pådrivare på den tyska sidan är det i Hamburg hemmahörande energibolaget HEW. Byggandet måste ske i ett konsortium av flera elbolag och är enligt en talesman "en fråga för nästa årtusende".

Betydligt närmare i tiden ligger den kabel som snart börjar byggas av de två tyska elbolagen HEW och RWE samt ett tjugotal norska elbolag, från södra Norge till Brunsbüttel vid tyska Nordsjökusten. 55 mil för 5 miljarder kronor. Projektet kommer att stå färdigt 2003.

Enligt ett avtal flyter energi till Tyskland under toppbelastning. På natten går energin i andra riktningen. Det ger bästa effektivitet både för tyska värme- och norska vattenkraftverk.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)