JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Övertidsersättning är något förlegat"



Resultatet är det viktiga, inte närvarotid, säger SERs ordförande Margareta Eriksson som en kommentar till Elektroniktidningens löneenkät.
Margareta Eriksson, ordförande i SER, Sveriges Elektro- och Dataingenjörers Riksförening är förvånad över att lönerna i Elektroniktidningens enkät är så höga: - Jag tycker att folk ser ut att ha mycket bra betalt. Det är positivt att så många är nöjda med sin lön, säger hon. - övertidsersättning är något som hör till en förgången tid. Det viktiga är att få jobbet klart till deadline. Idag räknas resultatet, inte närvaron på arbetsplatsen. Att diskutera om övertid är inte framgångsrikt, då blir man inte med på de roliga projekten. - Det är likadant om man har andra tidsrestriktioner, som att man måste hämta barn på dagis till exempel, säger Margareta Eriksson. Hon tror att vinstdelning och bonus kommer mer och mer i stället för exempelvis övertidsersättning. Att man får del av företagets ekonomiska vinst när det går bra. - Det är vettigt att byta jobb för att höja sin lön. Om det inte finns några starka incitament för att stanna så är det väl bara att flytta, tycker hon. Att konsulter inte har högre löner är inte så förvånande tycker SERs ordförande. - Det är så gott om konsulter idag. Men de som verkligen tjänar pengar i branschen är de som hyr ut konsulter. Företag som fungerar som personalpooler för de som inte vill fastanställa folk. - Konsulterna har normala löner på sina företag, och de som hyr ut tjänar mellanskillnaden. Det kan nog röra sig om kanske 80 000 kronor per konsult och månad, tror SER-ordföranden. Margareta Eriksson är nyfiken på hur svenska elektronikingenjörers löner står sig vid en jämförelse med andra länders. - Däremot saknar jag inte genderperspektivet eftersom jag är skeptisk till att det skulle vara någon större skillnad mellan tjejer och killar. De stora företagen har ju en prislista som bygger på examensår. - Jag tycker det är ointressant, för jag tror att om man tittar på effektiv arbetstid så är det ingen skillnad. EI

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)