JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefoner kan få varningstext

EU- kommissionen vill sätta en varningstext på mobiltelefoner för att informera om eventuella hälsorisker.

Om förslaget antas i vår träder rekommendationen i kraft 2001.



Hälsorisker förknippade med elektromagnetiska fält har diskuterats inom EU sedan i somras. EU-kommissionen har nu kommit fram till att allmänhetens exponering bör begränsas för att försöka eliminera alla eventuella hälsorisker.

I ett förslag som nyligen presenterades för EU-parlamentet rekommenderar kommissionens utredare bland annat att vissa elektronikprodukter förses med en varningstext.

Mobiltelefoner utpekas som särskilt viktiga att varna för, främst på grund av närheten till användaren och de relativt långa exponeringstiderna. Om parlamentet antar förslaget senare i vår kommer mobiltelefoner att förses med en varningstext från den 1 januari 2001.

Varningstexten ska enligt förslaget ge information om de fält som elektrisk utrustning genererar. Informationen ska baseras på de vetenskapliga resultat som kommissionen anser finns vad gäller hälsorisker. Kommissionen uppmanar dock även medlemsländerna att stödja och uppmärksamt följa forskning kring elektromagnetiska fält inom nationella forskningsprogram.



Forskare får upprättelse


I Storbritannien applåderas förslaget av forskaren Roger Coghill, som vänt sig till en domstol för att försöka tvinga tillverkare av mobiltelefoner att just förse sina produkter med en varningstext. Hans begäran avvisades dock av domstolen i november förra året. Nu anser han sig ha fått upprättelse i form av stöd från EU-kommissionen. Coghill, som driver ett eget forskningslaboratorium specialiserat på frågan, anser att det är vetenskapligt bevisat att mobiltelefoner, då de används mycket, är en allvarlig hälsofara.

Mobiltelefoners effekter på närminnet blir snart föremål för ett annat rättsmål i Storbritannien. En före detta anställd hos telekomjätten BT planerar nämligen att stämma sin tidigare arbetsgivare.

Ingenjören i fråga, som hade i uppgift att testa räckvidden för mobiltelefonnätet, hävdar att hans närminne skadades permanent av mobiltelefonanvändningen. Hans minne är nu så dåligt att han inte längre kan arbeta, och han kräver därför skadestånd från BT på över 100 000 pund.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)