JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förbud mot flamskyddsmedel kan hämma svensk industri

Miljöminister Kjell Larsson överväger att införa ett nationellt förbud mot bromerade flamskyddsmedel.

Därmed går man delvis emot de branschorganisationer som velat införa förbudet på frivillig väg.



I mitten av mars lämnade Kemikalieinspektionen en rapport till regeringen där man rekommenderar att Sverige inför ett förbud mot att saluhålla, överlåta eller använda flamskyddsmedlen PDD och PBDE, och att arbeta internationellt för att avveckla dessa ämnen.

De branschorganisationer som ingått i Kemikalieinspektionens referensgrupp vill att avvecklingen sker på frivillig väg, men Kemikalieinspektionen tycker att det går för långsamt. Miljöminister Kjell Larsson har meddelat att man ska överväga ett nationellt förbud och driva krav på en reglering inom EU.

Ett nationellt förbud kan dock få negativa konsekvenser för svensk industri om EU inte följer efter.

- Ett förbud mot bromerade flamskyddsmedel skulle hämma konkurrensen om det enbart införs i Sverige, säger Tommy Krznaric, miljöansvarig inom produktionsdivisionen på kontraktstillverkaren ABB Satt, som tidigare hette Alfa Laval Automation.

Företaget har redan slutat använda bromerade och klorerade flamskyddsmedel i plaster, men i komponenter och laminat finns medlen fortfarande kvar. Så ser det ut på många svenska företag.



Få företag i Sydostasien


Haken är att monteringen och kapslingen av många importerade komponenter görs hos ett fåtal företag i Sydostasien. Och det är alltför optimistiskt att tro att de skulle överge farliga flamskyddsmedlen enbart för att Sverige inför ett förbud.

Därtill är den svenska marknaden för liten. Kemikalieinspektionen föreslår därför i sin rapport till regeringen att Sverige ska verka för ett förbud inom såväl som utanför EU.

- Det är viktigt att man lyfter upp beslutet på EU-nivå. Blir efterfrågan och därmed volymerna tillräckligt stora så sjunker priserna på produkter med miljövänligare flamskyddsmedel. Att införa förbudet enbart i Sverige vore däremot inte så klokt, säger Carl Gunnar Bergendahl på IVF - Institutet för verkstadsteknisk Forskning - där man i två år drivit ett internationellt projekt för att fasa ut användningen av bromerade flamskyddsmedel ur elektronikprodukter.

Alternativa flamskyddsmedel, som ofta baseras på fosforföreningar, är idag dyrare än PBB och PBDE. Materialkostnaden ökar med runt 30 procent. Det kan även bli svårt att kontrollera att förbudet efterlevs eftersom det inte finns någon säker metod att analysera PBB och PBDE.

Trots svårigheten är det många som välkomnar en avveckling.

- Det här är ett steg i riktning mot en miljövänligare värld, och därför bör man se positivt på det, säger Tommy Krznaric.

Charlotta von Schultz



Ackumuleras i kroppen



Flamskyddsmedel används för att försvåra brand i elektronikprodukter, men även i exempelvis textilier och plast. PBB och BPDE är stabila och svårnedbrytbara och ackumuleras om de tas upp i levande organismer. Man vet ännu inte hur ämnena påverkar människan, men djurförsök har visat att de kan orsaka cancer och leverskador.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)