JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens halvledare blir Infineon

Världens tionde största halvledartillverkare heter från och med 1 april Infineon Technologies. Under det nya namnet ryms alla de verksamheter som Siemens idag har inom halvledare.


Den plan som Siemens högste halvledaransvarige, Ulrich Schumacher, offentliggjorde på mässan Electronica i höstas börjar nu förverkligas. Precis som han sa då - se Elektroniktidningen 18:98 - samlas nu all Siemens halvledarverksamhet under en hatt, med ett nytt namn, Infineon Technologies. Bolaget får dock huvudkontor i München, och inte i USA vilket man tidigare spekulerat i.

Ett skäl till att placera bolaget i USA skulle vara möjligheten att införa optionsprogram för viss personal, något som tysk lag inte tillåter.

Senare i år, eller möjligen tidigt nästa år, kommer Infineon också att börsnoteras. Vilka börser det blir frågan om är dock ännu inte officiellt. Troligen blir det dock notering på båda sidor Atlanten.

Syftet med förändringarna är främst att locka kapital till de stora investeringar som krävs om man vill vara med i halvledarcirkusen. Siemens halvledarverksamhet har stått för en mycket större del av koncernens investeringar än dess relativa storlek, och detta har inte setts med blida ögon överallt i Siemens.



25 000 anställda


Infineon får från start 25 000 anställda, varav 12 000 i Tyskland. Omsättningen uppgick förra året till cirka 30 miljarder kronor. Förra året, då halvledarmarknaden totalt sjönk med cirka 9 procent, ökade man sin försäljning med 14 procent. Ändå gjorde man miljardförluster, till allt väsentligt beroende på prisraset på DRAM.

De flesta dotterbolag runt om i världen kommer att döpas om på modellen Infineon Technologies plus ett geografiskt namn. Under överskådlig tid kommer dock verksamheten i Sverige att liksom tidigare bedrivas under namnet Siemens Components Scandinavia.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)