JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
På Cebit visade Ericsson upp den mobiltelefon med fingeravtrycksläsare från Fingerprint Cards som Elektroniktidningen skrev om i nummer 20:98.


Göteborgsföretaget Fingerprint Card har i samarbete med mobiljätten Ericsson tagit fram en liten dosa som snäpps fast på undersidan av mobiltelefonen.

- Du sätter alltså tummen eller pekfingret mot den lilla plattan här. Första gången lär du dosan hur ditt fingeravtryck ser ut, och sedan minns den det, säger Thomas Olsson, utvecklingskonsult på Ericsson.

Syftet är i första hand att stöldskydda telefonen, men andra tänkbara tillämpningar är till exempel elektronisk handel. Ett fingeravtryck är unikt och långt mer tillförlitligt än en namnteckning. Med rätt tjänst skulle man kunna flytta pengar mellan bankkonton.

Men den lilla dosan kommer förmodligen aldrig att gå att köpa.

- Tanken är väl snarare att vi ska bygga in sensorn i telefonen. Förmodligen kommer den att sitta bredvid IR-porten på någon kommande mobiltelefonmodell, tror Thomas Olsson.

Har man sett tillräckligt många amerikanska deckare vill man gärna tro att det finns en risk att före detta förmögna, avhuggna tummar kommer att börja dyka upp på den svarta marknaden, men Thomas Olsson skrattar inte.

- Vi har faktiskt tänkt på det. Det är en orsak till att sensorn inte är någon fotosensor utan en kapacitansmätare. En avhuggen tumme har helt enkelt inte samma kapacitans som en tumme som sitter kvar på ägarens hand, berättar Thomas Olsson.

När fingeravtryckstelefonen släpps på marknaden vill ingen säga, allra minst Thomas Olsson själv, men en gissning är att det dröjer minst till år 2000.

Fredrik Granlund

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)