JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Embedded Seminar: Lyckad premiär lovar fortsättning
Drygt 100 delegater och nästan 20 utställande företag kom till det första Embedded Seminar i Sverige, arrangerat förra torsdagen av det brittiska förlaget Miller Freeman och Elektroniktidningen. Det var fler än förväntat, och det goda utfallet gör att vi vågar lova att arrangemanget kommer tillbaka nästa år. I synnerhet som så många av besökarna och utställarna var nöjda med såväl initiativet som evenemanget.

För trots Internet och mobiltelefoner finns ett stort mänskligt behov av att träffas, utbyta erfarenheter, lyssna på föreläsare och titta på eller hålla i verkliga produkter. Och bara det faktum att man är omgiven av likasinnade - en känsla som inte alltid infinner sig på Internet - brukar ge inspiration och öka självförtroendet. Mässor behövs alltså, stora som små.

Att inbyggda system ligger i tiden gick inte att ta miste på. Enigheten var stor kring nödvändigheten för svenska företag att satsa mer på inbyggda elektroniksystem.

Den största potentialen finns kanske inte i helt nystartade företag, utan i den befintliga verkstadsindustrin. Enligt en studie gjord i regi av KK-stiftelsen finns cirka 900 företag här i landet vars produkter skulle bli mer konkurrenskraftiga med rätt elektronik inbyggd. För de flesta produkter handlar det om ökad funktionalitet, i andra fall kan kvaliteten, tillförlitligheten, priset eller miljöpåverkan bli bättre.

Sådana slutsatser är oftast lättare att framföra än att genomföra. Och förändringarna kräver givetvis investeringar, utbildning och kanske kompetenta "puffar" i rätt riktning. Den verksamhet som forskningsinstitutet Acreo genomför på detta område är mycket intressant och något vi på Elektroniktidningen noga kommer att följa.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)