JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Embedded Seminar: "Bluetooth är underskattat"
Prognosmakarna har inte räknat med tillämpningar inom industri och medicin.

Därför tror Jan Pettersson på Ericsson Component Distribution att Bluetoothmarknaden till och med kommer att bli ännu större än de omtalade tre miljarder(!) enheterna år 2005.



En miljard mobila terminaler, lika många persondatorer och en miljard hemelektronikprylar. Så många Bluetoothtillämpningar tror Ericsson att det finns år 2005. Siffrorna låter oerhört höga, men enligt Jan Pettersson, produktchef för Bluetooth på Ericsson Component Distribution, är de en underskattning.

- De verkar ha glömt industritillämpningar och medicinsidan. Där har vi märkt ett oerhört starkt intresse, säger han.



Två gånger tusen sidor


På Embedded Seminar levererades en rad goda råd för den som vill komma igång med Bluetooth.

- Börja med att ladda ner specifikationen, version 1.0B, från www.bluetooth.com. Den är på 1 000 sidor, men fullkomligt nödvändig att läsa.

- Ladda sedan ner dokumentet om profiler. Det är på ytterligare 1 000 sidor, men lika nödvändigt att läsa.

Den som vill komma igång med utvecklingen redan idag får också räkna med en hel del programmeringsjobb. Än så länge måste man nämligen själv skriva applikationsgränssnitt, länkhanterare och meddelandehanterare. Inom några månader kommer dock dessa block troligen kunna köpas färdiga.

Test är en annan problematisk fråga. Testprocedurerna spikades inte förrän i december förra året, och ännu har inget testföretag visat upp några färdiga testlösningar.

Jan Pettersson tror dock att sådana kommer under detta kvartal.

Utvecklingsverktyg finns dock nu att köpa. Ericsson kommer inom några veckor att börja sälja två paket, ett för 3 000 dollar för den som "bara" vill skriva program för den färdiga modulen och ett mer omfattande för 15 500 dollar för den som även vill utnyttja den inbyggda Arm-processorn.

För den som till äventyrs vill bygga sin egen basbandsprocessor för Bluetooth säljer Ericsson i Lund dessutom VHDL-koden till dessa delar.

Enligt reklamen ska Bluetoothkretsar kosta 5 dollar. Vägen dit är dock lång. Provexemplar av moduler finns idag att köpa för 100 dollar. Dessa uppfyller inte heller specifikationen på alla punkter. Bland annat klarar de bara punkt-till- punktförbindelser och saknar lågeffektsläge.

Ett mer udda bakslag har också drabbat Bluetoothkonsortiet. Det visade sig att den logotyp man använt redan var upptagen - ett belgiskt bokförlag hade en identisk. Så nu pågår arbetet med att designa en ny logotyp. Så kan det gå.

AE

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)