JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Embedded Seminar: "Sverige har alla förutsättningar"
Sluta gnälla och börja satsa. Svenska företag har alla förutsättningar att nå internationella framgångar inom inbyggda system.

Det budskapet levererade Tomas Wolf, vd för IAR Systems, när han slog an tonen på Embedded Seminar.



På minst tio viktiga punkter har svensk industri ett utmärkt läge inför framtiden. Och därför är det onödigt att gnälla på sådant som skatter, avgifter och ingenjörsbrist. Mer konstruktivt är att komma igång, satsa nu och koncentrera sig på sitt projekt. Det sa Tomas Wolf i sitt Keynote-tal på seminariedagen.

Han menar att "Wireless Valley", alltså sträckan Lund-Stockholm-Helsingfors är ett av världens mest intressanta tillväxtkluster. Det faktum att internationella jättar som Intel Microsoft, Nokia, Motorola och Sun etablerat sig här är tydliga signaler på tillväxt.

- Innovationer finns det också gott om här i landet, sa Wolf och nämnde komponenter från Switchcore och Imsys, tekniker som Bluetooth och en hel rad produkter från Viking Symaskiner till Volvo S80.

Även när det gäller utbildning och kompetens vore det synd att klaga, menar han. Visserligen är det ibland svårt att få tag på rätt folk att anställa, men här finns ändå uppåt 20 000 ingenjörer med elektronikkompetens.

Metoder och verktyg för konstruktion av inbyggda system är ett område där Sverige är i världsklass. Få andra länder kan visa upp företag som IAR, Nohau, Enea och Telelogic, konstaterade han.



IT-kompetens i världsklass


Den allmänna kompetensen inom Internet, pc och mobiltelefoni är ytterligare en god förutsättning för tillväxt.

- Svenskar är mottagliga för ny teknik, och samtidigt kräsna. Vi är, efter USA, det land som har bäst teknisk infrastruktur.

Kapital är numera ingen hämsko heller. Börsen går lysande och utländska riskkapitalister har ökat intresset för svenska företag.

Konkurrensläget gynnar också innovationsklimatet, menar han. Ericsson och Nokia har varandra på armlängds avstånd, vilket ökar tempot på båda företagen och därmed även hos deras underleverantörer.

Dessutom påpekade han att framgång föder framgång.

- Företag som Axis, Switchcore, Effnet, Dynarc och Net Insight skapar de goda exemplen. De banar vägen och visar att det går att göra sig hörda i hela världen härifrån.

- Men det gäller att satsa ordentligt, och göra det nu, sa han.

AE

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)