JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sandviken får vänta på halvledarfabriken

Asienkrisen förpassar Atmels fabriksplaner i Sandviken till malpåsen.


Asienkrisen ser ut att få följdverkningar inte bara för världens halvledartillverkare utan även för den lilla bruksorten Sandviken, 20 mil norr om Stockholm. Det är halvledartillverkaren Atmels planer på en fabrik i mångmiljardklassen som av allt att döma läggas på is tills konjunkturen vänder.

- Vi har haft samtal med Atmel under sommaren men horisonten har förskjutits på grund av de allvarliga störningarna i Asien, säger regerings förhandlare Peter Nygårds.

Hur stor fördröjningen är den här gången vill han inte kommentera. Ursprungligen hoppades entusiasterna på ett beslut redan under fjolåret.

Atmels Sverigechef Apostolos Tselidis bekräftar Nygårds uppgifter:

- Atmel går bra, men inte tillräckligt bra för att motivera ett fabriksbeslut.

- Tidpunkten har flyttats fram precis som i Malaysia, men vi fortsätter samtalen eftersom vissa delar inte är slutförhandlade, tillägger han.

Atmel har drabbats hårt av den minskade försäljningen i Asien och kommer därför att minska personalstyrkan med 10 procent samtidigt som produktionen både i USA och Europa dras ned. Däremot accelereras övergången till 0,25 μm-processteknik.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)