JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TI överger DRAM-marknaden

Texas Instruments, TI, lämnar den förlusttyngda DRAM-marknaden genom att i princip ge bort sin DRAM- verksamhet till amerikanska Micron Technology.


Avvecklingen av DRAM-verksamheten är ytterligare ett led i TI:s fokusering på digitala signalprocessorer, ett område där företaget har närmare 50 procent av marknaden. Under de senaste åren har TI sålt 12 andra affärsområden utanför kärnverksamheten, bland annat försvarselektroniken och persondatortillverkningen.



Var tionde får gå


För att ytterligare kapa kostnaderna kommer TI att reducera antalet anställda under de närmaste månaderna med 3 500 personer vilket är närmare 10 procent av arbetsstyrkan.

Micron får betala cirka 800 miljoner dollar i egna aktier och övertagande av skulder vilket gör TI till Microns störste aktieägare. TI åtar sig att investera 750 miljoner dollar i Micron för att underlätta övertagandet och företagen korslicensierar också sina halvledarpatent under en tioårsperiod.

Avtalet stärker Microns verksamhet utanför USA eftersom TI:s fabriker förutom i Texas, USA, ligger i Italien och Singapore. Dessutom ingår ytterligare en delägd fabrik i Singapore och en i Japan.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)