JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Att ge eller att inte ge
Cadence vill skänka bort färdiga konstruktionsblock, IP. Det vill inte Synopsys och Mentor.


Vilken roll ska verktygsleverantörerna spela vad gäller återanvända konstruktioner, IP? Det råder delade meningar i branschen, och under Dac ventilerade de tre största företagen sin syn på saken.

- Cadence säljer inte IP, för vi vill inte konkurrera med våra kunder. Vi skänker gärna bort IP för då ökar behovet av verktyg och det gynnar oss, sa företagets vd Jack Harding vid en presskonferens.

Synopsys vd Aart de Geus var däremot inte pigg på att dela ut konstruktionsblock gratis.

- Om man vill ge bort IP har man antingen missförstått ordet Intellectual eller ordet Property. Det är inte överraskande att många blir oroade av sådana uttalanden, var hans kommentar.

Mentor Graphics vd Wally Rhines påpekade att IP-blocken i sig har ett klart begränsat värde.

- Det är stödet för återanvändning som är värdefullt för kunderna. Vårt jobb är att göra IP från olika källor tillgängligt och lätt att använda, menade han.



Skilda vägar


Sedan visade det sig visserligen att Jack Harding främst menade att enklare byggblock skulle vara gratis, men meningsskiljaktigheten speglar ändå skillnaderna i de tre företagens strategier.

Medan Cadence vill sälja verktyg och konsulttjänster, och lyckas bra att döma av kvartalsrapporterna, vill Mentor helst sitta mitt i frontlinjen mellan systemhus och kiseltillverkare.

Förutom verktyg och konsulteri marknadsför företaget ett omfattande bibliotek med färdiga standardkärnor. Biblioteket Mentor.IP Virtual Library kunde visa upp framgång på Dac, där en rad nya licenstagare presenterades (se artikel intill).

Synopsys har allierat sig med Mentor vad gäller återanvändning. Deras "Partnerskap för konstruktionsåteranvändning" bygger förutom på Mentors kärnor även på Synopsys cellbibliotek CBA - Cell Based Arrays, i princip en korsning mellan grindmatris och cellbaserat.Genom att testa syntetiserade, alltså mjuka kärnor, på CBA kan man sia om kärnornas grindantal, timing och effekt, något som annars är svårt för mjuka kärnor. Ett annat stort plus är att kärnorna kan flyttas från en CBA-process till en annan.

- För att lyckas med system-på-kisel måste halvledarvärlden samarbeta med systemvärlden. Verktygsleverantörerna spelar en nyckelroll för att göra återanvändning möjligt, sa Aart de Geus.

CvS

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)