JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kärt block har många namn
IP brukar de kallas, de färdiga konstruktionsblock som används för att fylla stora kretsar. IP uttyds Intellectual Property.


Men IP-blocken har fler benämningar. Kärnor eller cores, makron, SLM - System Level Macros - är några exempel. Andra talar om återanvändbara konstruktioner. Industrialliansen VSI - Virtual Socket Interface - som tar fram standarder på området har myntat begreppet VC - Virtual Component. Namnet ska föra tanken till kretskort där man pluggar komponenter i kapslar. I den bästa av världar ska det fungera likadant för asickonstruktören, komponenter och kapslar råkar bara vara virtuella.

Konstruktionsblocken delas upp i tre grupper: mjuka, hårda eller fasta - firm. Mjuka block är VHDL- eller Verilogkod som kunden själv syntetiserar och gör layout på. De är flexibla men kräver en hel del arbete.

Hårda block har en låst fysisk layout för en viss kiselprocess. De är oftast mindre och snabbare jämfört med de mjuka varianterna men funktion, timing, effektförbrukning och floorplan kan inte påverkas.

Fasta komponenter har många av de hårda komponenternas fördelar, men de är aningen flexiblare eftersom man kan göra vissa ändringar i layouten.

SK, CvS

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)