JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska Comsol gör verktyg för flera fysikaliska fenomen samtidigt

Femlab är ett helt nytt svenskt program för teknisk analys av allt från vågledare i GHz-området till halvledare och elektriska motorer.


Verkligheten är sällan enkel, och en förändring kommer aldrig ensam. Ökar man en spänning eller en frekvens kan temperaturen öka, och kyler man ner något kan den elektriska ledningsförmågan påverkas. Men till detta tas sällan fullständig hänsyn i dagens cad- och simuleringsprogram, vare sig inom elektronik eller andra discipliner.

På programutvecklingsföretaget Comsol i Stockholm har man försökt råda bot på detta. I dagarna lanserade man Femlab, ett generellt verktyg för modellering och simulering av "multifysik", alltså flera fysikaliska fenomen samtidigt.

- Vi utgår från naturlagarna och formulerar dem som partiella differentialekvationer. Det gör att vi står på en oerhört solid matematisk grund, säger Comsols vd Svante Littmarck.

- Sedan försöker vi göra det så enkelt som möjligt för användaren genom att ta fram så bra och så lättarbetade modeller som möjligt.

Modeller finns för sådant som vågutbredning, elektromagnetism, värmeledning, akustik, mekanik och kvantfysik. Inom kort lovar Comsol att också halvledarmodeller ska finnas med på repertoaren.

Femlab kan kommunicera med cad-program via formatet dxf, och är dessutom helt integrerat med det tekniska beräkningsprogrammet Matlab och dess reglertekniska utbyggnad Simulink, från amerikanska Mathworks.

Det är inte så konstigt, eftersom Comsol länge varit återförsäljare av dessa verktyg och även tidigare utvecklat tillbehör dit.

- Numera är vi också ett så kallat "center of excellence" hos Mathworks, säger Svante Littmarck.

Expertisen är särskilt uttalad inom partiella differentialekvationer. Och det är just Comsols egen lösare för dessa som ligger i botten på Femlab. Planen är att Mathworks framöver ska ta hand om marknadsföring och distribution utanför Norden.

Den version som nu lanserats är enbart tvådimensionell. Inom ett halvår ska dock 3D-versionen vara klar, lovar man.

På Comsol har man jobbat på projektet i fem år. I dagsläget sysselsätter det ett tiotal anställda, lika många konsulter och en handfull exjobbare. Hittills har man investerat 30 miljoner kronor i projektet.

- Vi tror att detta ska bli en storsäljare. Målet är att sälja 9 000 - 10 000 licenser om året världen runt, säger Svante Littmarck.

Grundpriset för Femlab ligger på 25 000 kronor. Mer om Femlab finns på www.femlab.com.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)