JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMD utmanar Intel med snabbare grafik

21 nya grafikinstruktioner, 100 MHz systembuss och en extra MMX- enhet är de viktigaste nyheterna i den senaste x86-processorn från AMD med det långa namnet K6-2 3DNow!.


- Nu har vi inte bara en Pentiumutmanare till ett lågt pris, vi tar initiativet i utvecklingsracet, säger en påtagligt stolt David Somo från AMD.

- Trots det kommer våra processorer även i fortsättningen att vara minst 25 procent billigare än Intels.

Den nya versionen av K6:an har fått 21 nya grafikinstruktioner, kallade "3DNow!". Processorn kan därmed utföra upp till fyra flyttalsoperationer per sekund vilket leder till avsevärt bättre grafik. Men även om processorn redan finns i produktion så dröjer det innan användarna får nytta av förbättringarna. Bara nya program klarar detta.



Samarbete


AMD har dock samarbetat med bland annat Microsoft under utvecklingsarbetet, så version 6.0 av DirectX, som släpps i juli, ska stödja de nya grafikinstruktionerna.

National Semiconductor, som köpte Cyrix, har liksom IDT licensierat 3DNow! från AMD. Alla tre företagen kommer också att använda Super7, som den förbättrade versionen av processorkontakten sockel 7, kallas.

Hastigheten i Super7 lyfts från 66 MHz till 100 MHz vilket gör det snabbare att komma åt bland annat RAM-minnet och grafikkortet.

AMDs K6-2 får två MMX-enheter, precis som Pentium, vilket förbättrar grafiken i existerande program.

- Programmen blir 1,2 till 1,8 gånger snabbare beroende på tillämpning, säger David Somo.

Han passade också på att avslöja lite om AMDs framtidsplaner.

- Mot slutet av året kommer K6-3. Den får en inbyggd cache på 256 kbyte som går med full klockhastighet. Det bör öka prestanda minst tio procent.

- I början av nästa år kommer K7 som ska använda Alphaprocessorns buss. Dessutom får K7:an en bättre flyttalsenhet.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)