JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mycket nytt på Dac

För att lanseringarna inte ska drunkna i Dacs nyhetsflod väljer många företag att presentera sina nykomlingar redan före konferensen, som äger rum i San Francisco i midsommarveckan.


Verktygsleverantören Cadence har exempelvis lättat på förlåten till Affirma equivalence checker, en formell ekvivalenstestare som sägs kunna verifiera konstruktioner med flera miljoner grindar. Den bygger på Cadence arkitektur Inca (Interleaved native compiled-code architecture), och har starka kopplingar till företagets övriga verifieringsverktyg.

Den nya ekvivalenstestaren de-lar användargränssnitt, felsökningsmiljö, kompilatorer och databas med övriga verktyg i den nyligen lanserade simulatorserien Affirma.



Bygger på konfigurerbar logik


Quickturn kommer till Dac med Mercury, ett system som klarar verifiering från beteendenivå till slutgiltig systemvalidering. Mercury kan beskrivas som en FPGA-baserad emulator som ska ersätta Quickturns System Realizer. Men det unika med nytillskottet är den inbyggda simuleringsmotorn Simserver, som bygger på konfigurerbar logik.

- Simserver är snabbare än någon annan accelerator på marknaden, säger företagets marknadsföringsansvarige George Zafiropoulos som nyligen var på Sverigebesök.

Verktyget delar upp konstruktionsbeskrivningen och syntetiserar allt som kan slöa ner en simulator på FPGA-kretsarna. Resten, exempelvis beteendemoduler och testbänkar, mappas i den riscprocessorbaserade Simservermotorn. Resultatet blir extremt snabba simuleringar.

Konfigurerbar logik erbjuds även av Axis Systems, ett nystartat företag som valt ett nytt angreppssätt för att få synnerligen snabba simuleringar av stora konstruktioner.

Avant visar upp en handfull nylanseringar som rör verifiering och konstruktion av avancerade kretsar.

Mentor och Synopsys kommer att visa upp en bok med titeln "Reuse Methodology Manual" som de författat tillsammans. Industrialliansen VSI - Virtual Socket Interface - lär presentera sina första standardspecifikationer för virtuella komponenter.

I Elektroniktidningens augustinummer återkommer vi med mycket mer från Dac.

Charlotta von Schultz



Kislet får egen by


Drygt 200 utställare och runt 20 000 besökare drabbar samman när årets Dac - Design automation conference - går av stapeln i San Francisco nu i midsommarveckan. Konferensen firar 35-årsjubileum i år.

En titt på den information som redan läckt ut från utställarna ger vid handen att verifiering kommer att få stor uppmärksamhet. Ganska självklart med tanke på att verifiering slukar mer tid än själva konstruktionsarbetet på många företag.

Ett annat givet fokus blir de återanvändbara byggblock, som används för att snabbt fylla stora systemkretsar. Själva byggblocken går oftast under benämningen IP - Intellectual Property - eller virtuella komponenter. På konferensen finns företag som säljer IP, som vill skydda IP, och som erbjuder verktyg för att integrera IP.

En nyhet för i år är kiselbyn Silicon Village, ett utrymme i mässhallen som vikts för kiseltillverkare. Dac handlar ju annars inte om kisel utan om ur man fyller kislet med innehåll. Men kisel- och verktygsleverantörer blir allt mer beroende av varandra, och för besökarna är det därför smidigt att kunna träffa båda parter samtidigt. Runt 25 företag ställer ut i kiselbyn.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)