JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japan redo för W-CDMA- genombrott

Om och när standarden W-CDMA etableras i hela världen så kommer japanska företag att stå beredda med produkter, exempelvis mobiltelefoner med video.


Förvissade om att åtkomsttekniken W-CDMA (wideband code division multiple access) accepteras som en världsstandard för nästa generation mobiltelefoner, slår sig nu den ena japanska tillverkaren efter den andra för bröstet och menar att det nu är Japans tur att bli ledande på mobiltelefonområdet. Amerikanerna ledde ju den första mobiltelefonvågen, medan europeiska tillverkare övertog den ledande rollen när GSM slog igenom.



Japan först med tjänster


De japanska tillverkarnas entusiasm beror dels på att dessa först föreslog W- CDMA, som troligen även kommer att anammas i resten av världen, och dels på att Japan blir först med att introducera sina så kallade IMT-2000-tjänster, baserade på W-CDMA.

Därmed räknar de japanska tillverkarna med ett försprång på marknaden för nästa generation mobiltelefoner, som även förses med videokapacitet.

Accessmetoden W-CDMA, som för närvarande utvärderas av den internationella telekomunionen, ITU, ger en bandbredd på 5 MHz och tillåter hastigheter på upp till 2 Mbit/s. Det är tillräckligt för sändning av upp till 2 Mbyte färgbildsdata vid en hastighet av 30 bilder per sekund.



Fyrtumsskärm passar telefonen


Panasonic, Matsushita och NEC hör till de japanska tillverkare som nyligen presenterat videolösningar för mobiltelefoner.

Panasonic har demonstrerat en specialutvecklad och kompakt fyra tumsskärm, som företaget menar är särskilt lämpad för användning i mobiltelefoner. Matsushita är i full färd att utveckla en MPEG-4-kärna för en mobiltelefon med video, som ska finnas på den japanska marknaden lagom till starten för IMT-2000 år 2000.

Matsushitas och NECs telefoner ska utnyttjas i ett testsystem för IMT-2000 som håller på att etableras av den japanska teleoperatören NTT.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)