JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nutek vill samordna lockropen

Ansträngningarna att locka utländska halvledartillverkare och liknande industrier till Sverige måste samordnas. Dagens situation där lokala och nationella initiativ blandas är ohållbar i längden, menar Nuteks utredare Sven-Ingmar Ragnarsson.


- Idealet vore en "one-stop-shop", en instans som höll i alla kontakter, från inbjudan till eventuell byggstart.

Det säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek. Han har näringsdepartementets uppdrag att utreda frågan om framtida svensk elektronikproduktion.

- Men det behöver inte alls vara Nutek som håller i samordningen. Det bästa vore snarare om någon med internationell marknadsföringsexpertis tog tag i uppgiften, säger han.

- Det är också viktigt att den inhemska industrin får samma chans till stöd som eventuella utländska etableringar, understryker han.

Bristen på utbildad personal kan bli ett avgörande problem för alla nyetableringar, oavsett nationalitet på huvudmannen. Sven-Ingmar Ragnarsson tror att en stor del av utbildningen kommer att få äga rum utomlands, inom de företag som eventuellt etablerar sig här.

- Men på lång sikt är det helt klart att Sverige måste ha mer utbildning på området. Exakt hur och var detta ska ske är dock alldeles för tidigt att svara på, säger han.



Idéseminarium


Vikten av samordning var en av de tydligaste slutsatserna från det idéseminarium med företrädare för industri, utbildning och myndigheter som Ragnarsson nyligen höll som ett led i sin utredning. En annan slutsats var vikten av att studera trender inom produktionsteknik.

Med på mötet var bland andra Ericssons forskningschef Bernt Ericson och förre universitetskanslern Stig Hagström. Företrädare för ABB och Saab fanns också med.

Utredningen ska ligga till grund för näringsdepartementets framtida satsningar på svensk elektronik.

- De finns en politisk vilja att satsa på halvledarindustrin idag. Frågan är inte om och varför, utan snarare hur och vad, säger Ragnarsson.

Näringsdepartementet kommer att lägga stor vikt vid utredningen.

- Den kommer att stå för ungefär tre fjärdedelar av vårt beslutsunderlag, säger departementssekreterare Stefan Cairén.

Nuteks uppdrag har två delar, komponenter och system. En delrapport ska ligga framme den sista augusti, och slutrapporten ska vara klar den 15 februari nästa år. Ett politiskt beslut kan komma tidigast nästa sommar.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)